Inspectie: 'Scholen weigeren autisten als ze geen kans op werk hebben'

30 april 2014 om 10:27
nl
Scholen weigeren geen autisten, louter omdat ze autist zijn. Ze worden niet toegelaten tot een opleiding omdat een school inschat dat de betreffende leerling geen baan zal vinden waarvoor de school opleidt. Scholen moeten dat beter uitleggen aan autisten. Tot die conclusie komt de Inspectie voor het Onderwijs.
Geschreven door

De inspectie onderzocht enkele MBO- en HBO-opleidingen nadat relatief veel klachten werden ingediend over het weigeren van autisten.
Het Meldpunt AUTI-Weigerscholen verzamelde in totaal bijna negentig meldingen uit Brabant van jongeren met autisme die door hun stoornis geweigerd werden op scholen. Het meldpunt is een initiatief van de organisatie Start Foundation in Eindhoven.
Helft van meldingen uit BrabantDe helft van de meldingen komt uit Brabant. Volgens Start Foundation komt dat omdat de campagne in Brabant is gestart. De scholen die het meest werden genoemd, zijn het Sint Lucas College in Eindhoven en Boxtel (16 keer), het Summa College in Eindhoven (14 keer) en het Koning Willem I College in Den Bosch (10 keer).
De kritiek van de inspectie richt zich dus vooral op de communicatie. Scholen moeten beter uitleggen wanneer ze jongeren niet toelaten tot de gewenste opleiding. "De afwijzing vindt doorgaans niet schriftelijk en gemotiveerd plaats. Hierdoor blijft er voor de jongeren en hun ouders onduidelijkheid bestaan over de afwijzingsgrond", schrijft de inspectie.
Niet met jongeren zelf gesprokenDirecteur Jos Verhoeven van Start Foundation plaatst kanttekeningen bij het werk van de Inspectie. Vooral omdat er niet met de jongeren zelf is gesproken.
"Het arbeidsmarktperspectief-argument lijkt plausibel, maar het werd naar ons idee vaak van stal gehaald", aldus Verhoeven. Het werd volgens hem door de school vaak gebruikt om te verbloemen dat men eigenlijk te weinig van autisme wist.  "Overigens zeggen de scholen ook zelf in het rapport dat ze regelmatig gebrek hebben van expertise op het gebied van autisme", aldus Verhoeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.