Burgemeester Hellegers van Uden wil van minister meer geld voor strijd tegen drugslaboratoria

30 april 2014 om 16:30
nl
Minister Opstelten van Justitie moet extra geld en extra mensen beschikbaar stellen om drugslaboratoria te bestrijden. Dat schrijft burgemeester Henk Hellegers van Uden in een brief die woensdag op de post is gegaan.
Geschreven door

In de gemeente van Hellegers werden maandag twee doden gevonden in een illegaal drugslaboratorium. "Een tragisch dieptepunt in de toenemende criminaliteit", noemt Hellegers dit.
LevensgevaarlijkDe burgemeester van Uden heeft het gevoel dat er steeds meer XTC-pillen en andere synthetische drugs in Brabant worden gemaakt. Niet alleen op bedrijventerreinen zoals in Uden, maar ook in woonwijken. Burgemeester Hellegers moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als er in die wijken iets mis gaat met de chemicaliën. "Levensgevaarlijk", schrijft hij in de brief [52 kB, pdf] aan Opstelten.
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven regaeerde bij EenVandaag op de uitspraken van justitie. "Het is echt  tijd om het anders, slimmer en beter aan te pakken. Van de minister mag verwacht worden dat hij gehoor geeft aan de noodkreet vanuit het OM", liet hij in een schriftelijke reactie weten.
Dweilen met de kraan openGedeputeerde Johan van den Hout gaat op 6 mei met een hoge ambtenaar van justitie praten over de uit de hand gelopen kosten voor het opruimen van drugsafval dat door criminelen wordt gedumpt. Van den Hout wil dan voorstellen om het geld dat van criminelen wordt afgepakt in een waarborgfonds te stoppen.
Hellegers breekt in de brief aan Opstelten een lans voor dit plan. Maar hij schrijft ook dat alleen opruimen niet genoeg is. Dat is dweilen met de kraan open, volgens de Udense burgemeester. Daarom moet er volgens hem meer geld en mankracht ingezet worden om de drugslaboratoria op te sporen.
OplossingCriminoloog Toine Spapens van Tilburg University denkt dat een deel van het probleem opgelost kan worden door internationale samenwerkeing. Dat zei hij tegen EenVandaag. Volgens hem komt een groot deel van de grondstoffen voor synthetische drugs uit het buitenland is en gaat een groot deel van de Nederlandse productie vervolgens weer naar het buitenland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.