Milieugroepen hadden al langer kritiek op methode om stank te meten

30 april 2014 om 17:58
nl
Milieugroepen in de Peel zijn er verbaasd over dat de provincie nu pas aan de bel trekt over de onmogelijkheid om de stank van veehouderijen objectief te bepalen. Dat schrijven ze woensdag in een brief aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu. De groepen zeggen hier de afgelopen jaren al heel vaak op te hebben gewezen.
Geschreven door

De provincie maakte maandag bekend dat het computermodel waarmee landelijk geuroverlast van veehouderijen wordt berekend niet goed werkt. De stank zou de ene keer onderschat worden en de andere keer óverschat. In een brief roept de provincie staatssecretaris Mansveld op hier iets aan te doen.
Geen optelsom De milieugroepen wijzen er op dat het computermodel alleen rekent met de uitstoot van afzonderlijke bedrijven. Er wordt geen optelsom gemaakt van wat bedrijven gezamenlijk aan stank veroorzaken. Verder vinden de milieuverenigingen het onbegrijpelijk dat bij het meten van geur geen rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld het uitrijden van mest op het land.
VertragingIn een toelichting aan Provinciale Staten schrijft provinciebestuurder Johan van den Hout dat hij zich realiseert dat zijn signaal tot gevolg heeft dat lopende procedures nu vertraging oplopen. Volgens hem is stankoverlast in Brabant echter zo'n belangrijk thema dat hij zijn twijfels niet onder de pet kan houden.
Staatssecretaris Mansveld heeft nog niet gereageerd op de Brabantse klachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.