Video

Reizigers storen zich aan rommel in treinen: 'Het is een hele grote bende'

1 mei 2014 om 18:11 • Aangepast 24 april 2020 om 12:21
nl
Treinreizigers klagen de laatste tijd steen en been. De treinen van de NS zijn namelijk vies, heel erg vies. Probleem is dat de schoonmakers al maanden actie voeren voor een betere CAO, waardoor de treinen niet goed worden schoongemaakt. De NS overweegt nu zelfs om kantoorpersoneel in te zetten om de treinen netjes te houden.
Geschreven door

Het is momenteel een zooitje in de Nederlandse treinen. Door stakingen wordt er te weinig opgeruimd en blijft veel troep gewoon liggen. "Schillen, pakjes drinken, snoepzakjes, etensresten ... Het is gewoon belachelijk", zo zegt een treinreiziger die net op station Den Bosch aankomt.
'Grote bende'Ook in de trein op weg naar Eindhoven is het niet fris. De prullenbakken zijn weliswaar net keurig geleegd, maar op sommige plekken plak je aan de vloer vast. "Het is een hele grote bende", zegt een reziger die met de laptop op schoot aan het werk is.
Het regent klachten van reizgers en de NS zit er mee in de maag. Zozeer zelfs dat overwogen wordt om kantoorpersoneel in te zetten om de treinstellen schoon te houden. "Geen goed idee", zegt een dame die in Den Bosch op de trein staat te wachten. "Ik vind niet dat mensen die op kantoor zitten dat moeten gaan doen."
Boetes voor fatsoenlijk salarisDe mensen zien liever dat er een oplossing komt voor de cao-problemen. Maar het is de vraag of die er ook op korte termijn komt. De NS heeft in ieder geval de vakbond FNV en de werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche OSB opgeroepen om snel een einde te maken aan de overlast van de acties en een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen.
Een dame op station Den Bosch weet wel een oplossing: "Het is belachelijk dat er zoveel rommel ligt. Ze moesten maar eens camera's in de trein ophangen. En dan de gasten die de rommel maken fikse boetes geven. Geef die boetes dan maar aan die mensen die de treinen schoonmaken. Dan werken die mensen met plezier en krijgen ze ook nog een beetje een fatsoenlijk salaris. En de treinen zijn dan schoon." 
Excuses voor rotzooiVlak voordat elke trein op de plaats van bestemming aankomt, biedt de NS via de conducteur excuses aan voor de minder schone wagons. Daarnaast wordt via de geluidsinstallatie aan de reizgers gevraagd of ze hun afval mee de trein uit te nemen.   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.