Video

Armeen (30) uit Boxmeer moet na 14 jaar met jong gezin het land uit: 'Je stort gewoon in elkaar'

1 mei 2014 om 19:16 • Aangepast 24 april 2020 om 12:22
nl
"Vreselijk. Erger kan eigenlijk niet. Ik voel me hier thuis." Vorige week kreeg Hovsep Khachatryan (30) uit Boxmeer te horen dat hij en zijn familie Nederland moeten verlaten. De Armeen woont al 14-jaar hier en had een verblijfsvergunning. Toen hij een paar jaar geleden bekende dat hij bij zijn aankomst hier gelogen had over zijn naam, werd die vergunning afgepakt. En nu moet het gezin vertrekken, besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Geschreven door

"Ik vraag gewoon om vergiffenis, om een uitzondering. Om mijn baan en leven hier weer op te kunnen pakken. Ik wil mijn gezin weer op de goede weg zetten en verder leven."
Hovsep Khachatryan is kapot van de beslissing van de IND. "Je stort gewoon in elkaar. Al die onzekerheid. En het blijft onzeker." De Armeen gaat in beroep tegen de beslissing, maar weet niet of hij dat beroep in Nederland mag afwachten.
Valse naamOp 16-jarige leeftijd kwam hij met zijn oom en neef naar Nederland. De oom van de jonge Armeen adviseerde hem een valse naam op te geven: "Omdat het veiliger voor ons was en we niet meer te vinden waren."
Het leven neemt in Nederland een gunstige wending voor Khachatryan. Hij krijgt een verblijfsvergunning, vindt een baan en trouwt een vrouw. Maar dat hij zijn eigen naam niet meer kan gebruiken, blijft aan hem knagen.
Leugen rechtzettenEen aantal jaar geleden besluit hij zijn leugen recht te zetten."Ik heb gedaan wat ik vond dat juist was. Wat het ook zou kosten."
En het komt hem duur te staan. Zijn verblijfsvergunning moet hij inleveren en hij moet stoppen met werken. Collega's, buren en ook burgemeester Karel van Soest van Boxmeer spannen zich in om de Armeen en zijn gezin opnieuw aan een vergunning te helpen.
Voorbeeld van ingeburgerde buitenlanderVan Soest: "Na kennisneming van verschillende documenten en achtergronden, heb ik toch gemeend om offcieel de staatssecretaris te vragen zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken. Om toch voor dit jonge gezin een weg te vinden om hier te mogen blijven."
Hovsep Khachatryan heeft inmiddels een dochter van drie en een zoontje van een jaar oud. Zij moeten nu naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Van Soest: "Zo'n gezin met die kleine kinderen hoort hier gewoon te blijven. Iemand die een goede baan had, zijn taal spreekt en een voorbeeld is van een goed ingeburgerde buitenlander, die moet hier welkom zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.