Brabantse universiteiten en hogescholen krijgen veel meer nieuwe studenten

2 mei 2014 om 16:55
nl
Bij Brabantse universiteiten en hogescholen hebben zich tot nu toe veel meer studenten aangemeld dan vorig jaar. Dat is vooral opmerkelijk omdat de aanmeldtermijn sinds dit jaar met vier maanden is vervroegd.
Geschreven door

Konden studenten zich vorig jaar tot 1 september aanmelden, dit jaar moest dat al op 1 mei gebeurd zijn.
Techniek is populairVooral technische opleidingen lijken goed te scoren. Dat merkt de Technische Universiteit Eindhoven, die op dit moment 65 procent meer aanmeldingen heeft dan vorig jaar. Ook bij Avans Hogeschool staan de nieuwe studenten te dringen. Daar zien ze een stijging van 19 procent. Fontys heeft 16 procent meer aanmeldingen. Op Tilburg University hebben zich 24 procent meer studenten aangemeld.
Opvallend is de grote belangstelling voor de pabo. Deze opleiding voor de basisschoolleraren zag het aantal aanmeldingen verdubbelen.
Economische crisisMogelijke oorzaak voor de stijging van het aantal studenten is de economische crisis. Doordat er weinig banen zijn besluiten jongeren steeds vaker door te studeren. Zo melden meer MBO-studenten zich aan bij het HBO.
Cijfers vertekendDe positieve cijfers zijn nog wat vertekend. Een aantal van de aangemelde studenten zal zakken voor de middelbare school en dus niet aan de nieuwe studie beginnen. Bovendien melden studenten zich vaak op verschillende opleidingen aan, maar komen ze uiteindelijk maar op één ervan terecht.
Toch denken veel onderwijsinstellingen dat er uiteindelijk echt meer nieuwe studenten overblijven. Zo hoopt Avans op 6 procent meer studenten en de Technische Universiteit Eindhoven denkt 30 procent meer studenten binnen te halen.
Verplichte introductieDe komende tijd moet iedere aankomend student een verplicht introductie- of kennismakingstraject doorlopen. Dit is om te kijken of de motivatie of verwachtingen van de aankomende studenten kloppen met wat de opleiding aanbiedt. Iedere instelling moet dit doen, maar mag dat wel op de eigen manier invullen.
Een opleiding mag een student overigens niet weigeren, maar kan wel bedenkingen uiten bij zijn of haar keuze of motivatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.