Brabanders vinden het belangrijk dat oorlogsslachtoffers ieder jaar worden herdacht op 4 mei

3 mei 2014 om 14:00
Twee minuten stilte
Twee minuten stilte
Brabanders vinden het belangrijk dat de Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht op 4 mei. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ruim tachtig procent van de Brabanders vindt dat de Nationale Dodenherdenking ieder jaar moet worden gehouden.
Geschreven door

Op 4 mei herdenkt Nederland tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Om acht uur 's avonds is iedereen twee minuten stil.
4 mei ook voor Duitse slachtoffersUit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meeste Brabanders er geen bezwaar tegen hebben dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland omgekomen Duitse soldaten worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dertig procent van de ondervraagde Brabanders vindt dat omgekomen Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog niet op 4 mei herdacht moeten worden, maar op een andere dag.
Het merendeel van de Nederlanders vindt dat er op 4 mei moet worden stilgestaan bij Duitse soldaten die in Nederland zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt niet dat de omgekomen Duitse soldaten in Nederland tijdens 1940-1945 op een andere dag moeten worden herdacht dan 4 mei.
Door met jaarlijkse DodenherdenkingEr is weinig animo onder Brabanders (en alle Nederlanders) om de Nationale Dodenherdenking niet jaarlijks maar om de vijf jaar te houden. Slechts tien procent zou de oorlogsslachtoffers het liefste om de vijf jaar herdenken. Vijf procent van de Brabanders vindt dat de Dodenherdenking helemaal afgeschaft moet worden, ruim tachtig procent vindt dat de Nederlandse oorlogsslachtoffers ieder jaar herdacht moeten worden.
Net als de rest van Nederland vinden Brabanders het belangrijk dat de Nationale Dodenherdenking wordt gehouden. Slechts dertien procent van de Brabanders vindt het herdenken niet belangrijk, 86 procent vindt dit wel belangrijk.

Wachten op privacy instellingen...