FC Eindhoven onterecht onderuit tegen Sparta, eredivisiedroom in duigen

3 mei 2014 om 00:41 • Aangepast 22 november 2020 om 00:43
Na het gelijkspel in Rotterdam eerder deze week (1-1), was de opdracht voor FC Eindhoven simpel: geen doelpunt tegen krijgen. Daar slaagden de Eindhovenaren niet in. Een benutte penalty van Michel Breuer en een een goals uit een corner van invaller Stokkers maakte een einde aan het seizoen van de ploeg van Jean Paul de Jong.

Dat de eerste goal viel uit een benutte penalty, was extra zuur voor de Eindhovenaren. In de heenwedstrijd van afgelopen maandag miste FC Eindhoven in de persoon van Nayib Lagouireh namelijk een penalty.

Slordige startBeide ploegen begonnen wat zenuwachtig aan het duel in het Jan Louwers Stadion. Zowel Sparta als FC Eindhoven namen het eerste kwartier om de kat uit de boom te kijken. Daarna namen de Eindhovenaren definitief het heft in handen, maar door slordigheidjes achterin kwamen de Rotterdammers toch een paar keer gevaarlijk dichtbij het doel van Tom Muyters.
Maar waar Sparta tot halve kansen kwam, was FC Eindhoven het dichtste bij een goal. Na een op het oog afgeslagen aanval kwam de bal terecht bij Nayib Lagouireh. De rechtsbuiten haalde verwoestend uit, maar de bal spatte uiteen op de kruising.
Pech voor GunstTwee minuten later was het alsnog raak aan de andere kant. Een voorzet van Mimoun Mahi belandde ongelukkig op de hand van Maxime Gunst en scheidsrechter Higler legde de bal op de stip. Doelman Muyters dook de goede hoek in, maar kon de inzet van routinier Michel Breuer niet stoppen: 0-1.
Dit bracht de Rotterdammers op een virtuele voorsprong van 1-2 en dus móést FC Eindhoven scoren. De ploeg van Jean Paul de Jong zette nog wel even aan net voor rust, maar tot een echte kans kwam het niet. 0-1 bij rust dus.
Offensief in de tweede helftWaar in de tweede helft een offensief van FC Eindhoven verwacht werd, kwam Sparta het beste uit de startblokken. Via Mario Bilate kregen de Rotterdammers zelfs een opgelegde kans om de wedstrijd te beslissen, maar hij schoot huizenhoog over.
Na precies een uur voetballen begon het offensief van Eindhovense zijde. Jasper Waalkens leverde vanaf links een perfecte voorzet af op aanvoerder Jens van Son, maar zijn kopbal verdween langs de verkeerde kans van de paal.
EenrichtingsverkeerNa die kans bleef FC Eindhoven bleef druk zetten, waardoor de Rotterdammers gedwongen werden om fouten te maken. Uit één van die fouten ontstond ook een grote kans voor de thuisploeg.
Lagouireh kon doorkomen aan de rechterkant en via Donny de Groot kwam de bal bij Jens van Son. Die liet zich echter wat te makkelijk vallen in het strafschopgebied en hij kreeg geel voor een schwalbe. Een kwartier later diende de tweede grote kans voor de Eindhovenaren zich aan. Invaller Anthony van den Hurk schoot de bal knap op doel, maar Khalid Sinouh kon er zijn vingertoppen nog net tegenaan zetten.
Einde verhaalDichterbij een doelpunt kwam FC Eindhoven niet meer. Sparta maakte het leed voor de Eindhovenaren nog erger door in de 89e minuut de deur definitief op slot te gooien. Uit een corner scoorde invaller Stokkers de 0-2.
Extra zuur voor de Eindhovenaren was het feit dat Sparta in 2014 pas één wedstrijd gewonnen had. En dat was uitgerekend in het Jan Louwers Stadion. Toen was het Jong PSV dat ten onder ging in Eindhoven. Nu werd het FC Eindhoven, waardoor het seizoen voor Jean Paul de Jong en zijn ploeg erop zit.
Beekmans woedendPaul Beekmans stak direct na de wedstrijd zijn frustraties niet onder stoelen of banken. "We zijn genaaid. In de eerste wedstrijd werd ons al een penalty onthouden, hier krijgen we makkelijk een penalty tegen. Het is altijd hetzelfde. Kleine clubs worden altijd benadeeld. Wij zijn de betere ploeg, maar we worden ook benadeeld door de scheidsrechter."
Volgens hem was de penalty tegen de voornaamste reden voor het verlies. "Als je die penalty niet tegen krijgt is er niets aan de hand en moeten zij komen. Nu worden we in een moeilijke situatie gebracht en kunnen wij er nog moeilijker door te voetballen. Dat is enorm lastig."
Teleurstelling alomVolgens Maxime Gunst, de verdediger die de bal ongelukkig tegen zijn hand kreeg, zat iedereen na afloop van de wedstrijd verslagen in kleedkamer. "Iedereen is heel teleurgesteld. Het was de eerste vijf minuten heel stil en we moesten echt tot het besef komen dat het gedaan is voor ons dit seizoen. Pijnlijk."
Over de handsbal is hij duidelijk. "Het is het meest oneerlijke voor een verdediger. Op dat moment sta je machteloos. Ik kan mijn hand niet wegtoveren, maar de bal valt ertegen. Als de scheids fluit is de beslissing genomen en kan je niet meer terug.