Lijsttrekker Toine Manders (50Plus) bleef in omstreden pensioenfonds

3 mei 2014 om 10:24
nl
Politicus Toine Manders uit Asten is nooit uit een omstreden pensioenfonds voor Europarlementariërs gestapt. De Europese lijsttrekker van 50Plus beloofde in 2009 aan de politiek dat hij dat wel zou doen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.
Geschreven door

Het fonds is omstreden, omdat de parlementariërs zelf maar eenderde hoeven in te leggen. De rest wordt betaald door het parlement. Het fonds berokkent het parlement grote imagoschade sinds het in 1990 in het leven geroepen werd.
Het aanvullende pensioenfonds heeft momenteel een tekort van 200 miljoen euro. Dat bedrag moet naar verluidt bekostigd worden met extra belastinggeld. Doet het parlement dat niet, dan kan zij niet meer aan enkele toekomstige verplichtingen voldoen.
'Wil er niet mee geassocieerd worden'Europarlementariërs kunnen met het omstreden fonds per termijn een pensioen van bijna 1400 euro per maand opbouwen. Dat komt bovenop het nationaal pensioen. Manders, die lijsttrekker van 50Plus is voor de Europese verkiezingen, beweert sinds 2009 geen premies te hebben betaald. Zijn inleg heeft hij echter nooit teruggevraagd.
Vlak voor de Europese verkiezingen in 2009 beloofde Manders uit het fonds te stappen. "Ik wil op geen enkele wijze geassocieerd worden met het besluit van het presidium van het Europees Parlement om een tekort van 120 miljoen euro aan te vullen met geld van de belastingbetaler", zei hij destijds.
KritiekD66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is niet te spreken over het niet nakomen van de belofte van Manders. "Hij loopt wel erg makkelijk weg van zijn verantwoordelijkheid", stelt de politicus. Manders zit al sinds 1999 in het Europees Parlement.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.