Video

Gigantische zwerm bijen landt in woonwijk Woudrichem: ‘Ik dacht dat er een helikopter aankwam’

3 mei 2014 om 20:35 • Aangepast 24 april 2020 om 12:26
nl
In eerste instantie was er sprake van paniek. Spelende kinderen werden letterlijk door hun moeders van de straat geplukt en ramen en deuren gingen overal potdicht. Een gigantische zwerm bijen koos vrijdagmiddag een boom aan het Baarsplein in Woudrichem uit als eindbestemming. De lucht zag letterlijk zwart van de bijen.
Geschreven door

"Ze kwamen daarvandaan, bleven even boven het plein hangen om vervolgens op twee plekken in deze boom te gaan zitten." Aan het woord is pleinbewoonster Wil die de enorme zwerm op zich af zag komen. "Nou je weet niet wat je ziet hoor als zoiets op je afkomt, ik werd er gewoon bang van."
Massa's bijen De honderdduizenden bijen hingen eerst aan twee takken in een boom om na een tijdje samen te smelten tot één gigantische zoemende pulserende bal van bijna drie meter in lengte. "De lucht zag letterlijk zwart van de bijen en het geluid was gigantisch," vertelt ooggetuige Wil. Een andere buurvrouw kwam juist op het geluid af. "Ik wist niet wat ik hoorde, ik dacht dat er een helikopter ging landen."
Na een minuut of tien was de wolk bijen redelijk tot rust gekomen en durfden de eersten een kijkje te gaan nemen. De kleine Quin geeft met z'n armen aan hoe lang de gigantische bal was die aan de boom hing. "Zo groot, en dan tien keer zo lang."
Imker ingeschakeldVia, via werd een imker ingeschakeld die later met nogal wat moeite de zwerm bijen in een korf kreeg. Een relatief klein bolletje bijen' was het niet eens met de nieuwe bestemming en koos een appelboompje als nieuwe woonplaats.
Dat restje bijen zal nu er geen koningin meer is vanzelf verdwijnen, aldus de imker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.