Video

Oorlogsveteranen met tachtig Britse taxi's in Overloon om herinneringen op te halen

3 mei 2014 om 19:21 • Aangepast 24 april 2020 om 12:26
nl
160 Britse oorlogsveteranen hebben zaterdagmiddag het oorlogsmuseum in Overloon bezocht. Met tachtig Britse taxi's reden de veteranen van Hoek van Holland naar Overloon.
Geschreven door

In het oorlogsmuseum komen alle herinneringen en mooie verhalen boven drijven. Een veteraan van een jaar of negentig vertelt dat hij Overloon niet eens gehaald heeft. "Ik begon met vechten in Normandië, trok door naar Belgie, maar net voor de Nederlandse grens werd ik gevangengenomen door de Duitsers."
Zo anders is het verhaal van veteraan John. "It was a hell of a place", vertelt John. "De Duitsers boden zo veel weerstand hier. Het was misschien nog wel een zwaarder gevecht dan de slag om Arnhem."
Helpen met een bevallingToch zijn het niet alleen maar treurige verhalen die de veteranen vertellen. Jack vertelt dat hij net over de Belgische grens vlakbij Baarle-Nassau, midden in de gevechten, een zwangere vrouw tegenkomt. "Ik heb deze vrouw gewoon helpen bevallen", vertelt hij. "Ik weet nog dat het later in alle Belgische en Nederlandse kranten stond. Maar veel tijd om er bij stil te staan had ik niet. Binnen een paar dagen zaten we al in Arnhem waar we opnieuw flink moesten vechten."  
De veteranen werden naar Nederland gehaald door de Market Garden Foundation in samenwerking met de London Taxi Benevolent  Association. Deze vrijwilligersorganisatie ontstond in 1948 toen taxichauffeurs die zelf terugkwamen uit de oorlog iets wilden doen voor hun gewonde kameraden. Het begon met tripjes naar zee en groeide uit tot herinneringstochten naar Normandië.
'The old chaps'Het is de tweede keer dat de tocht met de taxi's naar Nederland gemaakt wordt. De chauffeurs doen het allemaal vrijwillig en nemen er hun vrije dagen voor op. "Ze vinden het heerlijk om te werken met de veteranen", zegt voorzitter van de taxivrijwilligers. "They love the old chaps."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.