PSV verzekert zich van vierde plek, NAC Breda speelt zich veilig

3 mei 2014 om 22:33 • Aangepast 24 april 2020 om 12:26
PSV heeft de competitie afgesloten op de vierde plaats. NAC Breda werd zaterdag in Eindhoven met 2-0 geklopt. Door de zege op NAC plaatst PSV zich rechtstreeks voor de derde voorronde van de Europa League. Ondanks het verlies eindigt NAC op een vijftiende plek en speelt daardoor volgend seizoen ook weer in de eredivisie.

PSV begon de wedstrijd tam, maar de eerste grote kans, in de zestiende minuut, leverde meteen een doelpunt op. Jorrit Hendrix zette Memphis Depay met een schitterende steekpass door het centrum van de verdediging alleen voor doelman Jelle ten Rouwelaar. Depay rondde koelbloedig af: 1-0.
NAC Breda kan terugkomenPSV weigerde daarna door te drukken. NAC kreeg de ruimte om te voetballen, maar deed daar te weinig mee. De beste kans ontstond uit een aanval van Uros Matic en Adnane Tighadouini, maar een goal leverde die uitbraak niet op.
Daarna straalden de ploegen allebei uit wel te kunnen leven met een kleine Eindhovense zege. PSV hield het baltempo laag, de spelers liepen veel te veel met de bal en speelden slordig. Zo liet de ploeg van interim-coach Ernest Faber de kans liggen het publiek - dat dit seizoen al zo vaak teleurgesteld werd - te vermaken.
Ook NAC leek tevreden met lijfsbehoud om er een echte wedstrijd van te maken.
Spectaculaire start tweede helftHet publiek vreesde het ergste voor de tweede helft, maar die begon spectaculair. In de eerste minuut na rust kreeg NAC dé kans op de gelijkmaker. Stipe Perica werd vanaf rechts aangespeeld, vrij voor het doel, maar hij gleed uit. Daarop liet PSV zich ook weer even gelden. Een schot van Depay werd gekeerd door Ten Rouwelaar en een schot van Jürgen Locadia, na weer een fraaie steekpass van Hendrix, onderging hetzelfde lot.
In de zestigste minuut was het wél raak. Jeffrey Bruma werd slecht gedekt bij een corner en de verdediger kopte hard binnen: 2-0.  Daarmee was het duel gespeeld.
NAC hoefde niet meerPSV wilde niet meer en NAC hoefde niet, aangezien RKC op dat moment al op ruime achterstand stond tegen Heerenveen. De ploeg van Nebojsa Gudelj ging daarop wat vrijer voetballen, maar dit leidde slechts tot een paar kleine kansjes.
De supporters van NAC konden er wel mee leven. Zij zongen vanuit het uitvak: "Wij zijn veilig."
Niet heel blij"Voor ons was er maar één ding belangrijk", zegt PSV-middenvelder Jorrit Hendrix na afloop. "En dat was winnen. Dat hebben we gedaan. Voor het publiek was het misschien niet de allerleukste wedstrijd, maar het gaat er om dat we die drie punten hebben."
"Ik ben niet echt heel blij", liet NAC-aanvoerder Jelle ten Rouwelaar optekenen. "Bij mij overheerst de opluchting dat we erin zijn gebleven. Maar het moet wel anders. We zijn nu een paar keer gewaarschuwd. Er moet wat gaan veranderen."