Video

RKC Waalwijk veroordeeld tot play-offs na verlies tegen sc Heerenveen

3 mei 2014 om 22:20 • Aangepast 24 april 2020 om 12:26
nl
RKC Waalwijk is er zaterdag niet in geslaagd deelname aan de play-offs om promotie/degradatie te ontlopen. De ploeg van trainer Erwin Koeman had nog een theoretische kans NAC Breda op de ranglijst te passeren maar moest dan in ieder geval zelf winnen. Dat lukte niet in Waalwijk waar sc Heerenveen met 0-3 duidelijk te sterk was.
Geschreven door

RKC eindigde voor de vijfde keer op de 16e plaats in de eredivisie. Opmerkelijk genoeg handhaafde de club zich alle voorgaande keren via de nacompetitie. Via de huidige versie van de play-offs promoveerde (2009) en degradeerde (2007) de club uit Waalwijk een keer.
Ook voor sc Heerenveen krijgt het seizoen een vervolg. De Friezen gaan deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal.
Afhankelijk van PSVRKC moest hopen op een flinke nederlaag van NAC Breda bij PSV en zelf fors uithalen. Trainer Erwin Koeman had zijn spelers de opdracht gegeven gedoseerd de aanval te zoeken en het risico op een tegentreffer beperkt te houden. Het eerste gevaar kwam desondanks van Heerenveen dat Pele van Anholt naast zag schieten. Daarna kreeg de thuisploeg de ene na de andere kans om de score te openen.
Eerst miste Romeo Castelen vrij voor doelman Kristoffer Nordfeldt, daarna kreeg Evander Sno liefst drie mogelijkheden: de eerste inzet werd door Nordfeldt met het been tot corner verwerkt, daarna raakte de middenvelder twee keer de paal.
Hopen op een wonderHeerenveen luisterde ook nog met een half oor naar de verrichtingen van PSV en Vitesse. In theorie konden de Friezen zich nog rechtstreeks plaatsen voor de voorronden van de Europa League. De treffer van Joey van den Berg, kort voor rust, hield die hoop levend terwijl RKC op dat moment al bijna zeker wist dat het seizoen zou gaan uitlopen met deelname aan de play-offs.
Heerenveen liep na rust verder weg. Eerst passeerde Bilal Basacikoglu doelman Arjan van Dijk waarna Alfred Finnbogason vanaf de strafschopstip het duel definitief besliste. Het was de 29e treffer van de topscorer van de eredivisie die met zijn club in de play-offs gaat strijden om een Europees ticket.
Reactie Sander Duits"We missen vijf opgelegde kansen", treurde aanvoerder Sander Duits na afloop. "Dan zou een wonder nog in de buurt komen, maar uit de enige kans die zij krijgen is het meteen raak terwijl hij hem niet eens goed raakt. Het is toch een beetje het verhaal van dit seizoen, al die gemiste kansen. Daarna sta je ook met die wedstrijd van donderdag al in het achterhoofd."
In de tweede ronde van de play-offs moet RKC Waalwijk nu eerst in een tweeluik afrekenen met De Graafschap. Duits: "Je ziet in de eerste helft toch dat we goed kunnen voetballen, dat geeft vertrouwen. Natuurlijk wordt het anders. Zij hebben niks te verliezen en wij kunnen eruit. Maar we hebben de kwaliteiten om ze te verslaan. En dat gaan we ook doen."
De aanvoerde beloofde eerder nog in zijn blote kont van het veld af te gaan als RKC zich onverhoopt toch nog veilig wist te spelen tegen Heerenveen. "Ik had die rondgang graag gegeven. Maar we plakken er nog lekker twee weekjes tegenaan. En dan niet in de blote bips, maar wel op vakantie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.