Site met overzicht vieze treinen: doorweekte kranten en volgepropte vuilnisbakken

4 mei 2014 om 10:07 • Aangepast 24 april 2020 om 12:27
nl
Verscheurde, doorweekte kranten op de grond en een prullenbakje volgestopt met een lege wijnfles. Dit treffen treinreizigers in de coupé aan als zij een ritje maken door het schone Brabantse landschap, zo blijkt zondag uit een database van vieze treinen.
Geschreven door

De website schoonindetrein.nl toont een overzicht van vieze treinen in Brabant en elders in het land. Die liggen vol met afval, omdat de schoonmakers aan het staken zijn voor beter arbeidsvoorwaarden.
'Schoonmaakbedrijven handje helpen'Het initiatief komt van Dave van Hattem uit het Gelderse Beesd. Hij wil met de site precies bijhouden waar in Nederland treinen rijden waarvan de coupés slordig of vervuild zijn. "Deze gegevens kunnen worden doorgegeven aan de Nederlandse Spoorwegen en de schoonmaakbedrijven, zodat die zich regelmatig kunnen concentreren op deze spoortrajecten", zo laat hij zondag weten.
"Het initiatief is om de Nederlandse Spoorwegen en de schoonmaakbedrijven een handje te helpen in de goede richting. Monitoren, noteren en het in beeld brengen van de slordige en vervuilde treinen. Zodat, als de stakingen voorbij zijn, exact gelokaliseerd is waar de meest vervuilde treinen rijden", schrijft Van Hattem daarnaast op zijn website.
'Treinen weer sneller inzetten'Van Hattem, naar eigen zeggen een fervent ov-liefhebber, is pas deze week met de database begonnen en zegt de hulp van anderen hard nodig te hebben. Mensen die een vervuilde trein spotten, kunnen de gegevens insturen via de website van de 24-jarige man. Door het treinstelnummer te noteren, zouden de schoonmaakbedrijven sneller weten waar de meeste actie noodzakelijk is. Op die manier kan de trein weer sneller worden ingezet voor de dienstregeling.
De vieze treinen blijven ook in Brabant de gemoederen bezighouden. Voor medewerkers van de Jumbo uit Veghel was het zelfs een aanleiding om op station Utrecht Centraal gratis schoonmaakdoekjes uit te delen aan reizigers. Het ging om een eenmalige actie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.