Longfonds: ruim 100.000 Brabanders hebben ongeneeslijke longziekte

4 mei 2014 om 14:36
nl
Brabant kent ruim 100.000 inwoners met een longziekte. Dat blijkt zondag uit een inventarisatie van het Longfonds, dat voor het eerst in de Brabantse cijfers dook.
Geschreven door

In Nederland heeft een op de zestien inwoners een ongeneeslijke longziekte. In Brabant gaat het volgens het fonds om precies 107.377 mensen met bijvoorbeeld astma of COPD. Uit berekeningen blijkt dat het in Eindhoven om zo'n 13.800, in Tilburg om 13.150 en in Breda om 11.250 mensen gaat.
Woordvoerder Jelmer Krom zegt dat het voor het eerst is dat het aantal Brabanders met een longziekte in kaart is gebracht. Cijfers van andere steden kan hij niet geven, maar Krom zegt dat in principe 'één op de zestien van de inwoners van bijvoorbeeld een stad een longziekte heeft'. Jaarlijks gaan er in Nederland 7.000 mensen dood door een longziekte.
Ruim een derde schoolterreinen rookvrijDaarnaast maakte het Longfonds zondag bekend dat inmiddels 38 procent van alle schoolterreinen in de provincie rookvrij is. De belangenvereniging wil dit aantal de komende jaren opschroeven. Hiervoor vraagt het Longfonds de komende week aandacht tijdens een collecte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.