Lancaster-bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog in Brabants luchtruim

4 mei 2014 om 15:18
nl
Boven Eindhoven en omgeving is zondag en maandag een bijzonder vliegtuig in het luchtruim te zien en ook te horen. Het is een Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu nog maar twee exemplaren over. Hij is te herkennen aan het bijzondere gebrom van de vier motoren.
Geschreven door

Van het historische toestel zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 7300 gebouwd en gebruikt, vooral voor bombardementen op Nazi-Duitsland. Ongeveer de helft ging verloren.
Vliegbasis EindhovenDe bommenwerper maakt een zogenoemde fly-by langs monumenten in vooral Limburg en Gelderland. Hij is normaal gestationeerd in Engeland maar voor deze gelegenheid vliegt hij twee dagen vanaf vliegbasis Eindhoven.
Zondagmiddag cirkelt het enorme toestel boven Weert en het Belgische Zoersel en daarna landt het rond vijf uur in Eindhoven. Hij vertrekt maandag 5 mei -bevrijdingsdag- aan het begin van de middag voor een vlucht langs Wageningen en Goeree-Overflakkee.
Vorig jaar in VolkelDe Lancaster is zelden te zien in ons land. Soms doet hij de Luchtmachtdagen aan, zoals vorig jaar in Volkel. De Lancaster staat gestationeerd in Engeland op een basis van de RAF.
De bommenwerper was tijdens de oorlog ook veel te zien in het Brabants luchtruim omdat het op een belangrijke vliegroute lag naar Hitler-Duitsland. Ook in Brabant werden vaak doelwitten bestookt, waaronder de vliegbases Volkel en Gilze-Rijen.
Tijdens luchtgevechten is een groot aantal toestellen neergestort in onze provincie. Hier en daar liggen nog resten van zowel toestellen als van bemanningsleden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.