Festival Breda wil route van bevrijders Tweede Wereldoorlog volgen

5 mei 2014 om 08:19 • Aangepast 24 april 2020 om 12:28
nl
De karavaan van het Bredase About Freedom Film& Festival wil ter viering van 70 jaar bevrijding in 2015 de route van de bevrijders gaan volgen. Die zal van het zuiden naar het noorden lopen, waarbij de karavaan verschillende festivalterreinen wil aandoen.
Geschreven door

Dat maakte de organisatie bekend tijdens Bevrijdingsdag. De tocht van het festival moet dit najaar starten in het zuidelijkste puntje van Limburg, omdat dat gebied op 12 september 1944 als eerste werd bevrijd, en eindigt in juni 2015 op de Waddeneilanden. 
"Op dit moment zijn we nog druk met de plannen en het rondmaken van de financiering", zo legt initiatiefnemer Lidwien Hupkens uit. "Als alles meezit, trekt onze karavaan vanaf komend najaar onder meer via Venlo, Breda, Walcheren en Rotterdam naar het noorden." Met een bus en een mobiele keuken wil het About Freedomfestival neerstrijken op verschillende festivalterreinen.
'Lokale keukentafelgesprekken'Het hart van het festival wordt gevormd door The Kitchentable Series, een serie van tien korte films uit acht landen waarin mensen van verschillende generaties aan de keukentafel praten over vrijheid en de betekenis van vrijheid.
De initiatiefnemers vinden dat verhalen over de bevrijding tegenwoordig hun impact dreigen te verliezen. "De verhalen in de films, in combinatie met lokale keukentafelgesprekken, brengen bijzondere perspectieven bij elkaar. De internationale filmserie legt de verschillende kleuren van vrijheid bloot en maakt de kwetsbaarheid van vrijheid voelbaar", aldus Lidwien Hupkens. 
Pilot in Chassé TheaterAbout Freedom Film& Festival kent zijn oorsprong in Breda en was vorig jaar op Bevrijdingsdag voor het eerst. Met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei draaide het festival een succesvolle pilot in het Chassé Theater in Breda.
Nu willen de organisatoren met het interactieve programma over vrijheid allerlei steden en dorpen bezoeken, die de geallieerden 70 jaar geleden achtereenvolgens bevrijdden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.