Video

Betere behandeling darmkankerpatiënten dankzij inwendig bestralen in Eindhoven: 'Ik heb weer hoop'

5 mei 2014 om 19:30 • Aangepast 24 april 2020 om 12:28
nl
Darmkankerpatiënten bij wie de genezingskans op nagenoeg nul werd geschat, lijken veel baat te hebben bij het toepassen van zogeheten Intra Operatieve Radio Therapie. Dat maakte het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven maandag bekend. Een van de succesvol behandelde patiënten is Ron Kersten. "Het zijn knappe mensen die dit allemaal kunnen uitvinden."
Geschreven door

Het Eindhovense ziekenhuis begon in 1994 als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland met de behandeling bij 'opgegeven' darmkankerpatiënten.
Met de behandeling worden patiënten meteen in de operatiekamer inwendig bestraald als de tumor is verwijderd. Hiervoor gebruiken chirurgen roestvrijstalen pijpen met verschillende vormen, zodat de juiste dosis straling kan worden toegepast.
'Speciaal naar Eindhoven'Ron Kersten komt speciaal vanuit de omgeving van Emmeloord naar Eindhoven om daar behandeld te worden. "Twintig jaar geleden zou ik bijna helemaal geen kans hebben gehad. Nu heb ik zo'n zeventig procent kans om mijn darmkanker te overleven."
Kersten heeft de zware operatie inmiddels achter de rug. "Ik ben onder goede behandeling. Het is afwachten wat de toekomst gaat brengen, maar ik ben hoopvol. Met dank aan de knappe mensen hier in Eindhoven."             
Veel mogelijkhedenRadiotherapeut Hendrik Martijn van het Catharina Ziekenhuis zit veel mogelijkheden voor de Intra Operatieve Radio Therapie. "Nu kunnen we mensen inwendig bestralen in plaats van uitwending. In het risicogebied plaatsen we een buis waardoor we veel gerichter kunnen stralen. Hierdoor kunnen we een veel zwaardere dosis gebruiken dan normaal."
Door de methode kunnen alleen risicogebieden worden behandeld. Hierdoor blijft de rest van het lichaam gespaard. "Het middel mag nooit erger worden dan de kwaal", aldus Martijn. De radiotherapeut verwacht ook andere vormen van kanker in de toekomst te kunnen behandelen met de methode dan alleen darmkanker."                 
'Overlevingskans toegenomen'Het Catharina Ziekenhuis voert de Intra Operatieve Radio Therapie uit bij twee groepen darmkankerpatiënten. Die groepen bestaan enerzijds uit patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert, en anderzijds uit patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben en in eerste instantie niet te opereren zijn.
Het ziekenhuis beweert dat de overlevingskans door de methode in twintig jaar tijd bij de twee groepen darmkankerpatiënten is gestegen naar respectievelijk vijftig en zeventig procent. "Niet zelden worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog genezen."
De Intra Operatieve Radio Therapie bij patiënten met endeldarmkanker is onderdeel van een complete behandeling. Zo ondergaat de patiënt voor de operatie al diverse bestralingen om de tumor zo klein mogelijk te maken. Vervolgens wordt de tumor weggehaald en de plek waar het gezwel zat, kort en intensief bestraald. Het voordeel van deze methode zou zijn dat gezond weefsel intact blijft, omdat de behandeling van buitenaf komt.
Ook toegepast bij borstkankerInmiddels past het Catharina Ziekenhuis al ruim anderhalf jaar IORT ook toe bij borstkanker. Met een éénmalige intraoperatieve bestraling van patiënten met borstkanker is het mogelijk om de uitwendige bestraling die normaal gesproken na de operatie aan borstkankerpatiënten gegeven wordt, volledig weg te laten.
"Het bijzondere is dat het verwijderen van de tumor en de bestraling slechts anderhalf uur duurt. De patiënt hoeft na de operatie niet nog drie tot vijf weken, vijf dagen in de week, naar het ziekenhuis voor bestraling."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.