Afgeslankte vleesverwerker VION uit Boxtel ziet verlies toenemen - Omroep Brabant

Afgeslankte vleesverwerker VION uit Boxtel ziet verlies toenemen

5 mei 2014 om 11:24
nl
Vleesbedrijf VION staat voor de zware opgave de activiteiten die resten na de verkoop van onderdelen weer winstgevend te krijgen. De onderneming boekte vorig jaar weliswaar een nettowinst van 516 miljoen euro op een omzet van 7 miljard euro, maar die is volledig toe te schrijven aan de opbrengst van de verkoop van onderdelen.
Geschreven door

De voortgezette activiteiten leverden een operationeel verlies op van 139 miljoen euro op een omzet van 5 miljard euro, blijkt uit het op de website gepubliceerde jaarverslag 2013. In 2012 werd met deze activiteiten een verlies van 82 miljoen euro geleden.
VION ging vorig jaar noodgedwongen over tot de verkoop van zijn ingrediëntendivisie om zijn sterk aangetaste financiële positie te versterken. Het onderdeel, goed voor een omzet van 2 miljard euro, ging voor 1,6 miljard euro over naar het Amerikaanse Darling International.
Turbulente periodeDe vleesverwerker raakte vorig jaar in opspraak door een voedselfraudeschandaal. In de zomer van 2012 werd 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Het vlees werd via supermarkten verkocht. VION erkende dit. Het bedrijf kreeg een boete van 15.000 euro.
Op bestuurlijk niveau rommelde het ook. In februari werd financieel topman Kenaad Tewarie ontslagen. De achtkoppige raad van commissarissen werd ingeruild voor zes nieuwe leden. Jacques Straathof werd benoemd tot opvolger van Tewarie. Het bedrijf staat onder leiding van Michiel Herkemij. "We zijn de weg omhoog ingeslagen", zegt hij in het jaarverslag.
VION is eigendom van de agrarische ondernemersorganisatie ZLTO. De Brabantse onderneming telt ruim 6600 werknemers en is een van de grootste vleesbedrijven in Europa, met Nederland en Duitsland als kernlanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.