Ultieme poging schoonmaakbazen om cao-conflict op te lossen: bonden weer uitgenodigd voor overleg

5 mei 2014 om 14:05
nl
De werkgevers in de schoonmaakbranche doen een 'ultieme poging' om vakbonden FNV en CNV weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dit doen ze om te praten over een nieuwe cao. Werkgeversorganisatie OSB uit Den Bosch heeft de bonden maandag opnieuw uitgenodigd voor een gesprek dat vrijdag zou moeten plaatsvinden.
Geschreven door

De branche wordt sinds half maart geteisterd door stakingen. Zo worden bijvoorbeeld de treinen van de NS minder schoongemaakt. Het cao-overleg tussen werkgevers en vakbonden ligt al sinds eind vorig jaar stil.
Nieuw cao voor het grijpenVoorzitter Hans Simons van werkgeversorganisatie OSB is ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt. Zo laat hij maandag weten. Het is volgens hem mogelijk om voor iedereen een acceptabele uitweg te vinden.
CNV heeft maandag laten weten in elk geval in te gaan op de uitnodiging van de werkgevers. FNV-bestuurder Ron Meyer zei maandag begin van de middag de uitnodiging nog niet binnen te hebben. Wel gaf hij aan iedere 'verkenning te verwelkomen'.
'Behoefte aan neutrale blik'De FNV-bestuurder denkt echter dat een poging om eruit te komen alleen zinvol is wanneer er een bemiddelaar wordt bijgehaald. Een voorstel dat de NS eerder deed. "Als een arbeidsconflict zo diep is gegroeid, is het verstandig er iemand bij te halen met een neutrale blik", aldus Meyer.
Vorige week reageerde OSB nog negatief op het voorstel van zo'n bemiddelaar. Maandag stelde Simons echter dat die opvatting wellicht verkeerd is begrepen. Belangrijkste obstakel in het conflict blijft het ziekteverzuimdossier. Vakbond FNV vindt dat werkgevers schoonmakers 'straffen' door hen onvoldoende door te betalen wanneer ze ziek zijn.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.