Video

Charlotte Fontijne (18) uit Sint-Michielsgestel tegen premier Rutte: laat ouderen verhalen vertellen

5 mei 2014 om 20:25 • Aangepast 24 april 2020 om 12:29
nl
Charlotte Fontijne uit Sint-Michielsgestel heeft het wéér voor elkaar. Het 18-jarige schrijfwonder stond twee jaar geleden in de spotlights toen ze haar gedicht mocht voorlezen tijdens de Dodenherdenking. Nu heeft ze als kers op de taart opnieuw een wedstrijd gewonnen.
Geschreven door

Charlotte schreef een essay over de vrijheid voor Bevrijdingsdag, De zang van een vrije zwaan. Het schrijfsel maakte zoveel indruk op het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat ze de eerste prijs won. Ze kreeg vijfhonderd euro.
Ontmoeting met RutteVoor Charlotte kwam het allemaal als een verrassing. "Ik besloot er aan mee te doen om te kijken wat er van terecht zou komen. En ja, ik hem 'm weer gewonnen", zo vertelde ze maandagochtend op de radio bij Omroep Brabant.
Charlotte had maandag samen met een aantal andere mensen een ontmoeting met premier Mark Rutte. Het gesprek ging over hoe de bevrijdingsgedachte in de toekomst nog beter doorgegeven kan worden. Voor Charlotte, die haar inspiratie opdeed door naar haar overgrootouder te luisteren, is duidelijk hoe moet gebeuren. "Ik heb voorgesteld om oude mensen hun verhalen te laten vertellen aan jonge mensen".
'Vrijheid erg mooi onderwerp'Hoe komt dat toch, dat de vrijheid en de Tweede Wereldoorlog haar zo in de ban houden? "Ik denk dat vrijheid een erg mooi onderwerp is, voor jong én oud. Mijn overgrootvaders hebben allebei best een bijzonder verhaal", legt ze uit. Zo zat één van haar opa's gevangen tijdens de oorlog.
Ook maakte de oorlog veel indruk op Charlotte, hoewel ze het geweld gelukkig nooit zelf heeft mee hoeven maken. "Ik denk dat het van mijn oma's kant was. Mijn oma vertelde mij dat zij vroeger altijd haar bord moest leeg eten en dat ze erg streng bij haar thuis waren. Eten weggooien was echt een doodzonde. Dat was denk ik het eerste verhaal dat ik heb gehoord."
Gedicht voorlezen op de DamTwee jaar geleden hield Charlotte Nederland volledig in de greep toen ze haar winnende gedicht mocht voorlezen tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ze stond toen oog in oog met de Koninklijke familie, wat veel indruk op haar maakte.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=uLrx0-L0I80]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.