Video

Overleg over fonds dat criminelen laat opdraaien voor drugsafval

6 mei 2014 om 12:02 • Aangepast 24 april 2020 om 12:30
nl
Provinciebestuurder Johan van den Hout heeft dinsdagmiddag met het ministerie van Veiligheid en Justitie gesproken over de kosten van drugsafvaldumpingen. Nu betaalt de eigenaar van de grond waar vaten met drugschemicaliën gedumpt worden, om het giftige spul weer weg te krijgen.
Geschreven door

Die kosten lopen hoog op en de vervuiler blijft meestal buiten schot.
Van den Hout lanceerde in februari het idee voor een soort waarborgfonds voor grondeigenaren die slachtoffer worden van gedumpt drugsafval. Dat fonds zou moeten worden gevoed uit de opbrengsten van de Plukze-wetgeving.
Het geld dat afkomstig is van drugshandel en via de Plukzewet door het rijk wordt teruggevorderd, zou dan voor dit fonds gebruikt kunnen worden. Daaruit kunnen dan de kosten voor het opruimen van drugsafval worden betaald als de vervuiler niet meteen kan worden opgespoord.
Justitie welwillendMinister Opstelten van Justitie liet in een reactie toen weten dit idee te willen onderzoeken. Van den Hout praat in Den Haag hierover samen met burgemeester Jan Hamming van Heusden namens de Brabantse gemeenten. Die draaien steeds vaker op voor de opruimingskosten van drugsdumpingen.
Volgens burgemeester Hamming van de gemeente Heusden moeten er ook meer opsporingsambtenaren aangesteld worden om de toenemende drugscriminaliteit aan te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.