Video

Opgevist zwaard in Lith blijkt historische topper

7 mei 2014 om 10:30 • Aangepast 24 april 2020 om 12:33
nl
Het zwaard dat Roger Vendelmans uit Lith zo’n dertig jaar geleden uit een zandwinput aan de Maas viste, blijkt een historisch topstuk te zijn.
Geschreven door

Het stuk ijzer hing al die tijd in de huiskamer van Vendelmans boven de zitbank. Het zwaard is echter afkomstig uit de late ijzertijd en staat te boek als een absolute topvondst in de Nederlandse archeologie. Volgende week dinsdag komt de wetenschappelijke bundel De archeologische schatkamer Maaskant uit. Daarin beschrijven de archeologen Jelle van Hemert en Nils Kerkhoven het wapen.
Keltische traditieTwee jaar geleden kwam Vendelmans via een achterneef in contact met archeoloog Kerkhoven uit Dreumel. Die viel bijna van zijn stoel van verbazing toen hij de vondst zag en betitelde het zwaard als een vondst in de buitencategorie. Hoewel Vendelmans een volgens archeologen totaal verkeerde methode van de conserveren had gebruikt, ziet het zwaard er nog perfect uit.
Een zo compleet en goed geconserveerd zwaard uit de zogeheten late La Tène periode (500 voor Christus tot 12 na Christus) is een voor Nederland unieke vondst. Het is een wapen dat in de Keltische traditie van zwaardensmederij past.
Dure autoRoger Vendermans is compleet verrast dat zijn zwaard zo'n archeologisch topstuk is. Hij denkt dat het zwaard flink wat geld waard is. Misschien dat hij het gaat verkopen. "Het zal genoeg opbrengen om er een dure auto van te kunnen kopen. Na ruim dertig jaar ben ik er toch wel een beetje op uitgekeken", zegt Vendelmans.
Archeoloog Nils Kerkhoven denkt dat Vendermans er 'ongetwijfeld' een mooie auto aan overhoudt. "Maar archeologen praten niet zo snel over geld, meer over de informatiewaarde. En die is bij dit zwaard enorm."
'Iedereen moet dit zwaard kunnen zien'"Uit de manier waarop dit zwaard gevonden is, vloeiend gebogen, kun je opmaken dat het in de rivier geofferd is", vertelt Kerkhoven.
"Het zwaard is onklaar gemaakt na een periode van gebruik. De beschadigingen op de kling komen door het gebruik in die tijd. Dit zwaard moet in een museum komen te hangen. Iedereen moet dit zwaard kunnen zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.