12.000 jaar oud gereedschap uit Oudenbosch onder de hamer

7 mei 2014 om 15:02 • Aangepast 24 april 2020 om 12:33
nl
Vier stukjes vuurstenen gereedschap worden te koop aangeboden tijdens een online veiling van veilinghuis Catawiki. Ze werden ooit gevonden in Oudenbosch en zijn meer dan 12.000 jaar oud. Voor een daverend kassucces lijken ze niet gaan zorgen. Het hoogste bod stond rond half vier op 290 euro.
Geschreven door

Wie de gereedschapjes met een lekenoog bekijkt, ziet doodordinaire stenen. Maar dat zijn het niet. Veilingmeester Luc Hennion: "Ze werden vermoedelijk gebruikt voor het bewerken van hout, dierengeweien en dierenhuiden."
Keiharde euro'sHoewel ooit in Oudenbosch gevonden, verkreeg Catawiki de voorwerpjes buiten de Brabantse grenzen. Buiten de landsgrenzen zelfs. Ze zaten in een oude verzameling van een Fransman. "Zijn opschriften zitten er nog op. Volgens hem komen ze uit een gele leemlaag. Blijkbaar moet er in Oudenbosch een laag zijn geweest waar toch wel een aantal van dit soort stukjes zijn gevonden."
"Het zijn ook niet de meest spectaculaire stukken uit de veiling. Er zitten ook Afrikaanse stukken bij van meer dan een miljoen jaar oud. En een jaden hanger uit de Maja-cultuur."
Het kan nog!Mochten Oudenbossche heemkundigen alsnog een leuk bedrag over hebben voor de vuurstenen voorwerpjes die ooit in hun regio uit de leem kwamen, de online veiling sluit donderdagavond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.