‘Broos herstel Brabantse economie’

7 mei 2014 om 17:30
nl
Er zijn steeds meer signalen van een voorzichtig herstel van de Brabantse economie. Dat zeggen diverse organisaties in Brabant die zich met economische ontwikkeling bezig houden.
Geschreven door

Vergeleken met de afgelopen jaren is de stemming bij de Brabantse ondernemers de laatste tijd een stuk positiever, merken ze ook bij de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).
OptimismeEr is meer optimisme en ondernemers laten zich veel minder dan eerst leiden door negatieve berichten. Ze durven nu wel grote(re) investeringen aan, zegt directeur Michiel van Campen van de BZW.
Ook provinciebestuurder Bert Pauli ziet onmiskenbaar tekenen van herstel. Die is niet in alle sectoren even ver doorgezet. De sterke hi-tech bedrijven in Zuidoost-Brabant hebben vorig jaar al de weg omhoog terug gevonden.
Het herstel in de bouw is een stuk priller en ook bescheidener. En de detailhandel heeft het blijvend moeilijk door de concurrentie van internet, aldus Pauli.
'Broos'De positieve stemming onder Brabantse ondernemers blijkt onder meer uit een groeiende vraag naar uitzendkrachten. En dat komt weer door een beter gevulde orderportefeuille bij de meeste bedrijven.
Er is duidelijker dan de afgelopen jaren sprake van verbetering van het economisch klimaat in Brabant. Ook de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) ziet duidelijke tekenen van herstel vooral bij de grotere MKB-bedrijven.
Maar voor echte nieuwe banen en dus daling van de werkloosheid is het volgens de BZW nog te vroeg. Dat wordt de volgende fase. Van Campen (BZW) benadrukt dat het herstel nog erg broos is en dus kwetsbaar
Beren op de wegEr zijn nog veel beren op de weg. Vooral de financiering van investeringen via banken lijkt een blijvend obstakel. Europese regels dwingen de banken voortaan de hand steviger op de knip te houden.
Dat zal het economische herstel moeizamer doen verlopen dan uit de eerste positieve geluiden zou blijken. Ook de situatie in Oekraïne en de stagnerende groei in China baren zorgen.
Volgens de BZW-directeur is het tekenend voor het herstellende vertrouwen dat steeds meer ondernemers zich niet laten ontmoedigen door de problemen met de financiering via banken. Ze zoeken vaak met succes alternatieve financieringsbronnen zoals crowdfunding en kredietunies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.