Geheimzinnig gedoe bij coalitievorming Woudrichem: oud-wethouder weg om 'ernstige integriteitszaak'

7 mei 2014 om 18:58 • Aangepast 24 april 2020 om 12:34
nl
Politicus van Gemeentebelangen Bas de Peuter, voormalig wethouder in de gemeente Woudrichem, is opgestapt vanwege een 'ernstige integriteitskwestie'. Maar wat die precies inhoudt, wil hij niet zeggen. Ook andere raadsleden zwijgen in alle toonaarden.
Geschreven door

Bij de commissie die over de geloofsbrieven en de benoeming van wethouders vergaderde, kwam er informatie naar boven die geleid heeft tot de beslissing van De Peuter.
Brief geheim gehoudenGemeentebelangen stuurde in de tijd dat De Peuter wethouder was, een brief naar de voorzitter van de gemeenteraad. Daarin uitte de partij grote zorgen over het handelen en functioneren van een andere wethouder.
"De raad is daarover niet geïnformeerd. Ook drie van de partijen die moesten stemmen over de benoeming van de betrokken wethouder, waren voor de besloten vegadering niet op de hoogte van de benoemde integriteitszaak."
Onjuiste informatieDe Peuter zou zelf na een jarenlange periode als wethouder nu in de oppositie terechtkomen, maar dat heeft, zo zegt hij zelf, niets met zijn ingediende ontslag te maken.
"Ik ben naar nu blijkt, onvolledig en onjuist geïnformeerd toen ik nog wethouder was. Daardoor heb ik toen geen juiste inschatting kunnen maken over de aard en omvang van deze integriteitszaak."
Om wie de integriteitskwestie nu precies draait, is niet duidelijk. Regionale nieuwssite Het Kontakt schrijft ook over het ontslag van de Peuter en de auteur van het stuk vermoedt dat het allemaal om CDA-wethouder Renze Bergsma draait.
Groot verlies voor WoudrichemFractievoorzitter Rene Hoegee van Gemeentebelangen betreurt het vertrek van De Peuter. "Het was een fantastische wethouder. Dit is een groot verlies voor Woudrichem." Omdat de informatie over de integriteitskwestie in een besloten vergadering is besproken, wil ook Hoegee er niets over zeggen. "Dat is bij wet verboden, dus ik moet mijn woorden echt wegen en kan er inhoudelijk niet op ingaan."
De Peuter zal de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, op de hoogte brengen van de de gang van zaken binnen het gemeentebestuur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.