Van de Bulgaarse methode tot flipperen: vijf bijzondere inbraakmethodes van boeven

8 mei 2014 om 01:25 • Aangepast 22 november 2020 om 00:39
nl
Inbrekers gebruiken doorgaans bijzondere methodes om een huis binnen te dringen. Zo vond de politie in de Tilburgse wijk Reeshof na een inbraak een klein stukje karton tussen de voordeur en de deurpost. De inbreker zou daarmee kunnen zien of de bewoner voor langere tijd niet thuis was. Welke methodes gebruiken inbrekers nog meer om geriefelijk een huis te betreden?
Profielfoto van
Geschreven door

Het afgelopen weekend werd er in een huis in Reeshof ingebroken. Uit onderzoek bleek dat er een stuk karton werd gebruikt. Wijkagenten stelden tijdens het onderzoek vast dat er bij meer woningen in de wijk dergelijke stukjes papier of karton tussen voordeuren zaten. Hoewel de methode alleen nog maar is gezien in Reeshof, sluit de politie niet uit dat deze ook elders wordt toegepast.
Inbrekers hebben verschillende werkwijzen om woningen binnen te komen. Hieronder een overzicht met de 'populairste' inbraakmethoden, met een Brabants voorbeeld.

FlipperenWanneer inbrekers 'flipperen', drukken ze met een bankpasje de sleuf van het slot aan de buitenkant terug. Bewoners kunnen dit voorkomen door de deur op slot te draaien of een beveiligingsstrip te plaatsen. In november 2012 hield de Bredase politie een informatieavond voor bewoners van de wijk Kievitsloop. Er zou in veel huizen worden ingebroken door middel van flipperen. Dieven kwamen binnen dertig seconden in Bredase huizen met een simpele schroevendraaier die ze tussen de deur 'flipperden'.
HengelenMet 'hengelen' openen inbrekers de deur van een huis door de brievenbus aan de deurklink te koppelen. Dit kun je voorkomen door de deur op slot te draaien of eventueel een brievenzak of afschermer te plaatsen. In november 2013 werden twee Tilburgse jongens van 16 en 17 opgepakt omdat ze met de 'hengelmethode' zouden hebben ingebroken. Ze openden de deur met een draad via de brievenbus.

De Bulgaarse methodeBij de Bulgaarse methode buigt de inbreker de slotschilden om en breekt hij daarna de cilinder af. Bewoners kunnen dit voorkomen door een veiligheidsbeslag te plaatsen, waardoor de cilinder uitsteekt. In juni 2013 werden in de Humperdinckstraat in Tilburg twaalf garageboxen opengebroken volgens de Burgaarse methode.
BabbeltrucVooral kwetsbaar voor oudere personen. Veel dieven weten door middel van een smoes het huis binnen te komen. Deze maand werd een 82-jarige inwoner van Roosendaal bestolen in zijn eigen huis na een babbeltruc. Een 22-jarige man uit Leidschendam gaf zich uit voor een medewerker van een beveiligingsbedrijf en vroeg of hij binnen mocht komen. Eenmaal binnen stal hij een onbekend geldbedrag van de bejaarde man.

Wachten op privacy instellingen...

GaatjesboormethodeBij deze methode wordt er onder het slot een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een voorwerp de sleutel die nog in het slot zit omgedraaid. Ook kan met de gaatjesboormethode het hele slot uit de deur geboord worden. Bewoners kunnen dit voorkomen door raamboompjes te plaatsen die met een sleutel afsluitbaar zijn. In september 2013 werden 200 zonnebrillen gestolen door middel van deze methode. Dat gebeurde bij Bouwman Optiek in Waalwijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.