Zeventien Brabantse burgemeesters willen ruimer kinderpardon - Omroep Brabant

Zeventien Brabantse burgemeesters willen ruimer kinderpardon

9 mei 2014 om 02:00
nl
In totaal zeventien burgemeesters van gemeenten in Brabant willen dat meer kinderen in aanmerking komen voor het kinderpardon. Zij hebben zich aangesloten bij een oproep van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik.
Geschreven door

De oproep staat op de site van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). Ongeveer 75 burgemeesters hebben de oproep inmiddels ondertekend. Van de vijf grote gemeenten in Brabant hebben ook de burgemeesters van Breda, Den Bosch en Helmond zich bij het initiatief aangesloten.
Het kinderpardon is in 2012 ingevoerd. Kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en hier intussen zijn geworteld komen ervoor in aanmerking. [Tweet:body:https://twitter.com/MirandadV/status/464151372817252352]
Brandon en PatricioEen van de kinderen die terug zou moeten is de 12-jarige Brandon uit Den Bosch. Burgemeester Ton Rombouts zet zich al enige tijd in om de in Kenia geboren jongen in Nederland te houden.
Roosendaler Patricio dos Santos kreeg eind april tóch een verblijfsvergunning. De 23-jarige jongen kreeg eerst te horen dat hij terug zou moeten naar Angola.[Tweet:body:https://twitter.com/RoosendaalKiest/status/462196699491229696]
600 kinderen terugUit onderzoek blijkt dat de helft van alle aanvragen niet wordt gehonoreerd. Zo'n 600 kinderen zouden moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Om te kunnen blijven, moesten de kinderen de hele tijd onder toezicht van het Rijk hebben gestaan.
Kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente stonden, zijn afgewezen. Kinderombudsman Marc Dullaert noemde dat idioot. "Deze kinderen waren gewoon op school, waren ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid'', aldus de Kinderombudsman.
OphelderingEnkele weken geleden vroeg Dullaert staatssecretaris Teeven (Justitie) om opheldering. Teeven zou daar niet op hebben gereageerd, dus brengt de Kinderombudsman binnenkort op zijn website de dossiers in samengevatte vorm naar buiten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.