Video

Explosieve groei motorbendes in Brabant: 'We kunnen nog zo duizend extra leden aannemen'

8 mei 2014 om 17:03
nl
De populariteit van groepen 'outlawbikers' is in Brabant de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2011 waren er nog maar vier chapters van dit soort motorclubs in Brabant. Drie jaar later zijn dit er al veertien. Dit is te lezen in een rapport na groot onderzoek van de politie naar deze zogeheten outlawbikers.
Geschreven door

Volgens het rapport 'Outlawbikers in Nederland' (PDF: 5,1 kB) is motorrijden en bij een motorclub horen enorm populair geworden. Satudarah-voorman Santerra Manuhutu herkent de tendens.
"Ook wij zien sinds 2011 een enorme stijging. Een echte reden heb ik daar niet voor. Ondanks de negatieve berichtgeving kunnen wij nog zo duizend extra leden aannemen."
Motorclubs onder vergrootglasToch worden deze leden niet zomaar toegelaten. "Motorclubs liggen tegenwoordig natuurlijk onder een vergrootglas", realiseert Manuhutu zich.
"Leden lopen niet over een doos eieren, maar over drie", vertelt de Satudarah-voorman. "Alles wat ze doen wordt bekeken. Maar motorrijders die het gewoon' spannend vinden om erbij te horen, vallen negen van de tien keer ook weer af."
Situatie zorgwekkendVVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit Breda noemt de situatie zorgwekkend. "Vooral de laatste tijd neemt de overlast flink toe", vertelt Dijkhoff. Keer op keer blijkt dat deze clubs betrokken zijn bij criminele activiteiten. Bij invallen in clubhuizen worden er veel te vaak wapens, drugs en geld gevonden."
"Veel mensen in de samenleving hebben er last van", gaat Dijkhoff verder. "We moeten er als overheid voor zorgen dat we deze motorclubs aanpakken."
BewijsOok is er een belangrijke taak voor de politie. "Verder moet er bewijs worden verzameld. Maar het zijn slimme jongens met prima advocaten die zich goed staande houden. Het is nu echt aan justitie om niet alleen de individuele gevallen aan te pakken, maar de hele organisatie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.