Video

Mark Rutte zegt het nog maar eens in Onder Ons: banen, banen, banen

8 mei 2014 om 19:46 • Aangepast 24 april 2020 om 12:37
nl
Banen, banen, banen. Mark Rutte spreekt de woorden uit als een mantra. Nederland is uit de crisis, maar alleen meer banen kunnen het tij definitief keren. Meer werk was het leidende thema tijdens zijn optreden in het Omroep Brabant-programma Onder Ons waar de VVD-leider donderdag te gast was.
Geschreven door

Rutte is op campagne voor de Europese verkiezingen. Hij is geen eurofiel en slaapt niet onder een dekbed met de Europese vlag, maar Europa is volgens hem wel van levensbelang.
"Het zijn geen Europese verkiezingen", vertelt Rutte. "Ze gaan over Nederland, over nieuwe bedrijvigheid voor al die mensen die hun baan verliezen bij Philip Morris in Bergen op Zoom bijvoorbeeld".
Flesjes olijfolieEuropa is volgens de premier vooral belangrijk als het gaat over vrijhandelsverdragen. "We moeten ophouden te praten over etiketten op flesjes olijfolie. We moeten samen banen scheppen", aldus Rutte.
Hij stond lang stil bij het massaontslag bij Philip Morris. Op de dag dat 1200 mensen hun ontslag kregen werd hem verweten dat hij te lauw reageerde.
Belletje naar hoofdkantoorIn Onder Ons zei hij: "Er is mij toen gevraagd waarom ik of minister Kamp van Economische Zaken niet naar het hoofdkantoor van Philip Morris hebben gebeld. Wat in Bergen op Zoom gebeurt, is heel erg, maar als een bedrijf zoveel minder omzet draait is het ook onvermijdelijk dat er mensen ontslagen worden."
Rutte vervolgt: "Je moet jezelf dan als regering niet belachelijk maken met een belletje naar het hoofdkantoor. We leven niet in een communistisch land."
Philip Morris is een nette firmaOp dit moment zit de regering er volgens Rutte wel bovenop dat de Philip Morris-werknemers een nette behandeling krijgen. Hij verwacht dat dat gebeurt omdat hij Philip Morris kent als een nette firma.
"Maar ook moet de economie in die regio versterkt worden. En mensen moeten van werk naar werk worden begeleid." Volgens Rutte heeft West-Brabant veel potentie tussen de grote havens van Antwerpen en Rotterdam.
CrisisStrikt genomen zijn we volgens de VVD'er uit de crisis. Maar net als zijn minister van financiën Jeroen Dijsselbloem benadrukte de regeringsleider dat we er nog niet zijn.
"De banenmachine komt nog niet op gang. Maar die is wel belangrijk voor economische groei." Banen, banen, banen dus. En daar wil zijn regeringsploeg de voorwaarden voor scheppen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.