Stadskunstenaar Marcel Osterop maakt voorstelling over ambtenaren op het Eindhovense stadhuis

9 mei 2014 om 01:44 • Aangepast 24 april 2020 om 12:38
nl
Hij heeft ze nog een poosje gemist, al zijn 'collega's' op het stadhuis in Eindhoven. Toneelschrijver Marcel Osterop draaide ruim drie maanden mee met de Eindhovense ambtenaren om van binnenuit te ontdekken hoe een stad wordt bestuurd. Inmiddels zit hij thuis over zijn ervaringen een voorstelllling te schrijven. En schrijven doe je alleen; dat is iets heel anders dan 's morgens naar je kantoor gaan en weten dat er bij de koffieautomaat vaak wel tijd is voor een kletspraatje.
Geschreven door

Donderdagavond, in het Eindhovense Parktheater vertelde Osterop nog veel meer over zijn ervaringen. Het was een avond waarop voor het eerst wat onthulde van de voorstelling 'Waterdragers' die begin september in première gaat. En waar hij ook het contract liet zien dat hij met de gemeente had getekend. Osterop mocht overal kijken en alles vragen maar hij mag niet alles vertellen.
WortelsMarcel Osterop schrijft voor Het Zuidelijk Toneel. Het theatergezelschap heeft in drie grote Brabantse steden een stadskunstenaar. Lucas de Man in Den Bosch, Leen Braspenning in Tilburg en Marcel Osterop dus in Eindhoven. De bedoeling is dat zij zich door plaatselijke onderwerpen laten inspireren bij het maken van nieuw theater. Voor Het Zuidelijk Toneel een manier om te wortelen in Brabant.
Osterop ontdekte al gauw dat hij beter geen notitieblokje mee kon nemen. Als hij begon te schrijven, stopten de ambtenaren met praten. Hij probeerde tijdens vergaderingen zoveel mogelijk te onthouden om het later allemaal snel op te schrijven. Zo ontstonden een soort dagboeken die nu de basis vormen voor zijn theatertekst.
Nieuwsgierig"Op het stadhuis werken mensen die oprecht iets voor de stad willen doen", vertelde hij donderdagavond. "Maar het systeem is erg ingewikkeld. Politici en ambtenaren krijgen alleen iets voor elkaar als ze samenwerken. En wie samenwerkt moet water bij de wijn doen."
De scènes die donderdagavond al te zien waren, maken nieuwsgierig. Vooral de tweede waarin een stel ambtenaren volslagen vastgelopen lijkt te zijn in hun pogingen om een nota te schrijven. Ze hebben zelf door dat het vastzit, maar gaan dapper door... met het snot voor de ogen, om maar een term uit een andere tak van sport lenen.
In het donkerHopelijk doet Osterop ook nog wat met de reeks uitspraken die hij heeft verzameld en die in de loop van de avond werden geprojecteerd. 'De zon schijnt, dus wij ztten weer in het donker' , was een hele mooie, ook als je weet dat - 'ie eigenlijk gewoon slaat op de automatische zonwering.
In september dus 'Waterdragers', de voorstelling over Marcels ervaringen op het stadskantoor. Daarna gaat hij - als Eindhovens stadskunstenaar - aan de slag met de geschiedenis van Philips. Daar moet over twee jaar een voorstelling over komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.