Wielrenner zwaargewond in Galder, bestrating mogelijk oorzaak van val

GALDER - Op de Sint Jacobsstraat in Galder is zaterdagochtend een wielrenner zwaargewond geraakt. Hij was met een groep mensen aan het fietsen. Een paar van hen zijn gevallen. Een andere wielrenner raakte lichtgewond aan zijn been. Volgens buurtbewoners kwam de valtpartij door de slechte bestrating. Ze klagen daar al een tijdje over bij de gemeente.
Liesbeth Lambrechts werkt bij De Leeuwerik. Zij zag het ongeluk gebeuren. "Ik zag in mijn ooghoek een groepje fietsers aan komen rijden. En toen zag ik die man een flinke smakkerd maken op de weg", vertelt Lambrechts. "Ik hoorde dat de fietsers in het greppeltje zijn blijven steken. Een wielrenners is over de kop geslagen. De arts van de traumahelikopter heeft de zwaargewonde man behandeld. De man is daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Meer valpartijen
Het wegdek bij de Leeuwerik en andere plekken aan de Sint Jabobsstraat bestaat uit versmallingen, klinkers, goten en strookjes kinderkopjes. Er zijn al vaker kleinere valpartijen geweest. Corry Goethals kwam een tijdje terug ook in een goot terecht. "Ik reed ook een goot in omdat ik moest uitwijken voor een auto. En toen viel ik om. Het is nu gewoon een gevaarlijke weg."

Buurtbewoner Hans Diepenhorst wijst naar het slechte wegdek als mogelijke oorzaak. "Sinds begin dit jaar is alles opnieuw bestraat, en er zit een flink hoogteverschil tussen de klinkers", vertelt hij. "Er gebeuren constant ongelukken." Dat beaamt Wil Loermans: "Het ontwerp en de aanleg van de straat zijn dusdanig gedaan dat dit vraagt om ongelukken."

Opnieuw bestraat
Diepenhorst gaat maandag zelf contact zoeken met de gemeente over de situatie. Eerder werd in de raad al gesproken over het slechte wegdek. Donderdagavond zou de raad hebben ingestemd met het voorstel om de weg opnieuw te bestraten.