Maartje Paumen heeft zin in WK hockey: 'We zijn in staat om de wereldtitel terug te halen'

9 mei 2014 om 11:04
nl
Als het aan strafcornerkanon Maartje Paumen ligt, begint het WK hockey in Den Haag komend weekeinde al. Het boegbeeld van Oranje is er fysiek en geestelijk helemaal klaar voor, maar zal nog drie weken moeten wachten. "Het gaat een heel mooi en heel bijzonder WK worden in eigen land", zo blikt de 28-jarige aanvoerster gretig vooruit.
Geschreven door

Paumen, met 153 treffers inmiddels topscorer aller tijden van Oranje, won als nieuwkomer al WK-goud in 2006.
Zilver in 2010Vier jaar later moest de vedette van Den Bosch in Argentinië genoegen nemen met zilver, na verlies tegen het gastland in de eindstrijd (3-1). "Toch bewaar ik heel goede herinneringen aan dat WK, alleen niet aan de finale", grinnikt het boegbeeld van HC Den Bosch en Oranje.
"De sfeer was geweldig in Rosario. Er was heel veel publiek en overal zag je de kleuren wit en blauw van Argentinië. In Den Haag zal het stadion met 15.000 toeschouwers ongetwijfeld helemaal Oranje kleuren. Ik heb er ontzettend veel zin in." In aanloop naar het WK is er een minidocumentaire gemaakt over Paumen en haar voorganger Minke Booij.
Geen extra stressVolgens Paumen, goed voor 177 interlands, zorgt de grote belangstelling van publiek en pers niet voor onnodige stress, zeker niet bij haar. "Ik voel nu niet meer druk dan anders. De laatste jaren is de druk alleen maar toegenomen door onze prima prestaties. We hebben er dus een beetje aan kunnen wennen, we zijn erin meegegroeid. Het hoort er nu gewoon bij."
Paumen, in 2011 en 2012 uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld, vindt dat het thuisvoordeel voor Oranje ook niet moet worden overdreven. "Natuurlijk kan de 12e man belangrijk zijn. Maar je moet het toch doen met 11 speelsters en uiteindelijk met 18. Met deze groep zijn we heel goed in staat om de wereldtitel terug te halen. Dat is onze missie. Maar voordat je in de finale staat, hebben we nog een lange weg te gaan."
Andere groep dan LondenPaumen, die in 2004 debuteerde voor Oranje, veroverde 2 jaar geleden in Engeland haar tweede olympische titel. "Dit is een totaal andere groep. In Londen hadden we veel meer ervaring op het veld staan. Daarna zijn er veel nieuwe en jonge meiden ingestroomd. Vorig jaar hadden we een iets mindere zomer. Maar sindsdien zijn we individueel en als team enorm gegroeid. We staan er nu heel goed voor."
Het teleurstellende brons bij het EK 2013 in België kwam bondscoach Max Caldas achteraf niet zo slecht uit. "Het was voor iedereen een wake-upcall", geeft Paumen toe. "We zijn daarna heel kritisch gaan kijken naar ons eigen spel en naar het functioneren van het team. Daar zijn we een stuk sterker uitgekomen. Bij het WK zullen we dat laten zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.