'Motorbendes kunnen toch verboden worden'

9 mei 2014 om 14:29
nl
Er zijn wel degelijk mogelijkheden om criminele motorbendes te verbieden. De rechter zal vanuit justitie daar verzoeken voor krijgen. Dat bleek vrijdag na een topoverleg in Den Haag. Ook Brabantse burgemeesters kunnen daar hun voordeel mee doen. In Brabant bestaan namelijk al langer plannen om criminele bendes aan te pakken.
Geschreven door

Procureur-generaal Van der Burg zei na het overleg dat de rechter vaker een verzoek zal krijgen om criminele bendes te verbieden. Over een mogelijk verbod bestond twijfel.
Brabantse situatieOok in Brabant kwamen motorbendes in opspraak. Zo werd Satudarah regelmatig in verband gebracht met drugshandel. Burgemeesters van onder meer Tilburg en Breda wilden een betere aanpak. Om intimidatie te voorkomen, kwam burgemeester Noordanus van Tilburg met een gedeeltelijk verbod voor leden van motorclubs om clubjacks te dragen.
De populariteit van groepen 'outlawbikers' steeg overigens flink. In 2011 waren er nog maar vier chapters van dit soort motorclubs in Brabant. Drie jaar later zijn dit er al veertien.
Ingewikkelde procedureOok het toekomstige beleid is er in eerste instantie op gericht om individuele criminele leden van een vereniging aan te pakken. Dan wordt bekeken of er wordt samengewerkt met andere leden. Het kwaadwillende deel van een vereniging kan dan worden gestraft.
Intussen kan dan materiaal worden verzameld voor de rechter die dan kan beoordelen of de vereniging wel door de beugel kan. Duidelijk is wel dat dit veel tijd en energie gaat kosten.
Ook enkele burgemeesters namen vrijdag deel aan het overleg. Vooral burgemeesters uit Limburg vroegen om maatregelen tegen motorclubs. In een eerste reactie zeggen ze blij te zijn met de uitkomsten van het overleg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.