Video

Plan: vijftig elektrische wagentjes als alternatief voor openbaar vervoer binnenstad Den Bosch

14 mei 2014 om 13:54 • Aangepast 24 april 2020 om 12:40
nl
Vanaf 2015 rijden er geen stad- en streekbussen meer door het centrum van Den Bosch. De gemeente wil een shuttlebus laten rijden tijdens winkeluren, maar de Bossche GroenLinks fractie komt met een duurzamer alternatief: De BoschCar. Iedereen mag vanaf 16 jaar in het autootje rijden, ook als je geen rijbewijs hebt.
Geschreven door

De BoschCar is een initiatief van de GroenLinksfractie om in de binnenstad van Den Bosch de laatste kilometers te overbruggen voor de bezoekers en bewoners die minder ver kunnen of willen lopen. In het kleine autootje passen twee mensen en je mag er zelfs zonder rijbewijs in rijden.
GroenLinks wil vijftig Boschcars bij bushaltes en treinstations plaatsen. Met een speciale kaart kan men de BoschCar openen en starten voor vertrek.
Overal beschikbaar"Een ritje kost 10 cent per kilometer", zegt initiatiefnemer Peter van Doremalen. Via een GPS-systeem is het kleine wagentje altijd te volgen. De gebruiker kan de elektrische auto na gebruik overal achterlaten in het centrum.
"Dan kan de volgende gebruiker hem weer meenemen. Maar we proberen wel te stimuleren dat mensen hem bij een laadpaal achterlaten, dan krijg je bijvoorbeeld 10 kilometer gratis", aldus Peter.
Publiek is enthousiastHet winkelend publiek moet nog wel wennen aan de opvallende BoschCar. Tussen de passanten, fietsers en scooters is het autootje een ietwat rare verschijning. Maar de proefrijders zijn enthousiast.
"Hij rijdt erg lekker en op een regenachtige dag zit ik droog. Ik vind het ideaal", zegt een vrouw die zich net heeft gewaagd aan een proefrit. Maar het is ook opletten. "Je moet goed om je heen kijken, het is een wirwar van mensen hier."
Wagentje met pitHet testautootje dat speciaal naar Den Bosch is gehaald, haalt met gemak 40 kilometer per uur. Peter van Doremalen wil de Boschcar dan ook laten begrenzen. "25 kilometer buiten de stad en een begrenzing via GPS naar 10 kilometer per uur zodra je de binnenstad in gaat."
Het autootje valt onder de groep elektrische fietsen en mag daarom op de openbare weg, maar ook op voetpaden komen.
MisbruikToch roept de introductie Boschcar ook veel vragen op. Wordt er geen misbruik van gemaakt, is het wel slim om mensen zonder rijervaring de binnenstad in te sturen en is het wel een veilige auto?
"We moeten uitzoeken of het slim is om iedereen vanaf 16 jaar in de auto te laten rijden. Misschien is dat verzekeringstechnisch wel te duur. Maar ik weet zeker dat deze auto sneller stil staat dan een fiets, als je het gas loslaat sta je meteen stil."
GroenLinks wil graag een pilot te starten met de BoschCar als alternatief voor de gratis shuttlebus. De gemeenteraad stemde in met een onderzoek. Aan het einde van het jaar weten we of de gemeente overgaat tot de aankoop van een aantal pilot-auto's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.