Video

NAC-trainer Gudelj over trainerschap, prestaties en spelers: 'NAC was vorig seizoen mentaal sterker'

9 mei 2014 om 21:01
nl
NAC-trainer Nebojsa Gudelj kijkt niet tevreden terug op afgelopen seizoen. NAC haalde weliswaar de doelstelling, een vijftiende plek, maar het voetbal was vaak niet om aan te zien. Volgens Gudelj ligt dat vooral aan de samenstelling van de spelersgroep. Maar de coach steekt ook de hand in eigen boezem. "Ook ik moet me verder ontwikkelen", zo zegt hij.
Geschreven door

NAC-trainer Gudelj lag bij vlagen al het gehele seizoen onder vuur, maar de laatste weken van de competitie nam dat door de slechte resultaten explosief toe. Een deel van de NAC-aanhang wilde dan ook dat de kop van de trainer zou rollen.
Dat gebeurde niet, de leiding van NAC sprak meerdere malen het vertrouwen uit in Gudelj. Ook volgend seizoen staat hij weer voor de groep. "Ik geloof niet in opportunisme", zegt NAC-directeur Justin Goetzee over die beslissing.
Volgens Goetzee zitten de problemen dieper. "Ik weet dat het de makkelijkste weg was geweest om hem te ontslaan. Dan had je het sentiment dat rondom NAC leeft heel makkelijk kunnen pareren. Maar NAC heeft een structureel probleem. Het wordt tijd dat we dat structureel gaan oplossen."
'Ik ben geen behoudende trainer'Gudelj, overigens in het bezit van een contract voor nog één seizoen, mag dus blijven. Wat hem vooral wordt verweten, is dat hij te behoudend speelt en slecht communiceert. Bovendien liet hij spelbepalende spelers vaak op de bank plaatsnemen.
De kritiek kwam niet alleen van de buitenwacht. Een aantal spelers klaagde bijvoorbeeld over de trainer in de media. "Ik ben geen behoudende trainer", zo zegt Gudelj. "Ik hou van aanvallend voetbal en dat hebben we inderdaad niet laten zien."
Dat ligt niet alleen aan de trainer, zo benadrukt Gudelj. "Dat ligt aan de kwaliteit van de groep. Die bepaalt hoe wij voetballen. Ik moet ook de doelstelling in de gaten houden."
'Concurrentie en teleurstelling'Met de kritiek van een deel van de spelersgroep maakt hij daarom korte metten. "Ik denk dat we op mentaal gebied vorig seizoen veel sterker waren. We hadden meer winnaars. Dat kon je goed zien in de laatste fase van de competitie."
Dit seizoen bleek in de spelersgroep dat spelers moeite hebben met concurrentie. "Sommige spelers konden niet omgaan met de concurrentie en teleurstelling. Maar ik vind dat als wij als NAC een stap vooruit willen maken wij op elke plaats concurrentie moeten hebben."
Lurling-gateNebojsa Gudelj is een nog vrij onervaren trainer. Hij geeft, al blijft hij rechtlijnig, toe dat hij fouten heeft gemaakt. De coach predikt rust rondom zijn elftal, maar gaf juist zelf ook aanleiding voor onrust. Besloten trainingen, de opstelling pas laat bekend maken aan zijn spelers, het hielp allemaal niet mee.
Maar het beste voorbeeld is wellicht de soap rondom het vertrek van vedette Anthony Lurling. Gudelj presteerde het om de aanvaller na de winterstop op de tribune te zetten en dat kwam hem duur te staan. Een rel was geboren en Lurling vertrok naar Heerenveen.
"Dat was één moment", zegt Nebojsa Gudelj. "Maar dat kan gebeuren. Ik had er naar Anthony toe op een andere manier mee om moeten gaan. Ik had het anders moeten brengen. Hij is een gevoelsmens. Maar de beslissing was niet verkeerd."
'Meer begrip en minder kritiek'Duidelijk is dat Gudelj moet sleutelen aan zijn rol als 'people-manager'. Dat is ook de mening van directeur Goetzee, die hem daarbij gaat helpen. "Nebosja heeft zelf Lurling al genoemd. Dat hij daar handiger mee om had moeten gaan", zegt Goetzee.
Evaluatie is daar een sleutelwoord in. "Ik denk dat we dat soort momenten moeten terugpakken en kijken hoe we met dat soort zaken beter kunnen omgaan. En bijvoorbeeld bij het wisselen van een speler zaken beter uitleggen waardoor er wellicht meer begrip ontstaat en minder kritiek komt. Volgens mij zit daar een puntje. Op voetbalgebied hoef je onze trainer niks wijs te maken."
Nederlandse les"Ik moet me blijven ontwikkelen", is de reactie van Gudelj. "Maar communicatie met spelers is juist mijn sterke punt. Niemand krijgt zoveel aandacht als mijn spelers. Je spreekt één taal, voetbaltaal. Mijn communicatie in de media en bij tegenslag moet wel verbeteren."
Gudelj overweegt desgevraagd dan ook om Nederlandse les te nemen. "Dat is ook een onderdeel van mijn ontwikkeling", aldus de trainer van NAC.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.