Songfestivalexpert Tom van den Oetelaar: 'We zijn al twintig jaar niet meer zó dichtbij geweest'

10 mei 2014 om 13:49 • Aangepast 22 november 2020 om 00:36
nl
De één doet er alles aan om het liedjesfestival te ontwijken, de ander is al de hele week zenuwachtig voor de grote finale zaterdagavond. De Bredase songfestivalexpert Tom van den Oetelaar behoort tot die laatste categorie. Vanuit Kopenhagen blikt hij vooruit op de kansen van Nederland: 'Tussen de 20 en 33 procent kans dat we winnen.'
Profielfoto van
Geschreven door

Toch durft Tom nog niet te hopen dat Calm after the Storm van The Common Linnets tot het allerbeste liedje verkozen wordt. "Ik ben bang dat de teleurstelling dan te groot is als het niet zo is", zegt hij.
FavorietenFeit is wel dat Ilse DeLange en Waylon het sinds hun optreden in de halve finale heel goed doen in de lijstjes van de bookmakers. De kansberekenaars zetten ons liedje steevast bij de favorieten. Het is stuivertje wisselen met onder andere Armenië, Zweden en Zwitserland. Volgens Tom is dat uniek. "Meestal is al wel vrij duidelijk wie er gaat winnen, nu is het heel spannend!", zegt hij. Als we kijken naar wie het meest genoemd worden op sociale media lijkt het een uitgemaakte zaak: The Common Linnets staan met kop en schouders bovenaan. Maar nu twitteren we in Nederland natuurlijk wel héél veel.
Toch heeft Nederland wel een paar streepjes voor. "Calm after the Storm is het nummer dat het meest gedownload is en ons nummer is by far het mooist in beeld gebracht", aldus Tom van den Oetelaar. "Als we de winst ooit konden ruiken, is het nu. Wij zijn in zo'n twintig jaar al niet meer zó dichtbij geweest. Ik vind het heel bijzonder om dit mee te maken."
Opeens populairHet is vooral sinds de halve finale dat mensen spontaan fan zijn geworden van het lied. Tom had er in eerste instantie ook weinig vertrouwen in. "Toen ik het voor het eerst bij De Wereld Draait Door hoorde dacht ik: 'daar gaan we weer'. Maar ze hebben ons echt versteld doen staan. Heel knap", vindt hij. Toch zet hij zelf zijn geld in op Denemarken. "Dat liedje blijft in je hoofd hangen op een goede manier."
Vader Abraham, oftewel Pierre Kartner uit Breda, had wel vanaf het begin vertrouwen in The Common Linnets. Hij voorspelde meteen al dat het een internationale hit zou worden. "Calm after the Storm wordt de nieuwe Venus". Hij denkt dat Ilse en Waylon tweede worden achter Conchita, de vrouw met de baard uit Oostenrijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.