Video

Rugbyers Oranje uitgeschakeld voor WK na nederlaag tegen Duitsland

10 mei 2014 om 19:46 • Aangepast 24 april 2020 om 12:42
nl
Het Nederlands rugbyteam is er niet in geslaagd om een ronde verder te komen in de WK-kwalificatie. Duitsland was in Amsterdam met 7-17 te sterk.
Geschreven door

In een volgepakt Nationaal Rugby Centrum maakten vier spelers van The Dukes uit Den Bosch hun opwachting in de selectie van Oranje: Rik van Balkom, Nicky Verhoeven, Costin Buburuzan en Diede Brekelmans. De opdracht vooraf was duidelijk: winnen. De winnaar van deze wedstrijd mocht verder in de strijd om WK-klwalificatie.
Duitsland maakt favorietenrol waar Nederland is het afgelopen jaar spectaculair gestegen op de wereldranglijst (van 43 naar 28). Toch waren de Duitsers favoriet met hun 26e plaats op de wereldranglijst.
De Duitsers hadden in de beginfase ook een overwicht, maar Nederland wist scores telkens goed te voorkomen. Uiteindelijk braken de Duitsers in de 23e minuut de ban en werd er de eerste try gescoord. Ook de conversie werd benut: 0-7. In de 29e minuut volgde een tweede try: 0-12.
In de 35e minuut deed Nederland wat terug. Huey van Vliet maakte een try en Leon Koenen benutte de conversie: 7-12. In de 40e minuut vergrootte Duitsland de score opnieuw: 7-17. Dat werd ook de ruststand.
Duitse speler krijgt rood, maar Nederland profiteert nietDe tweede helft begon met hetzelfde spelbeeld als de eerste. De Nederlandse mannen moesten alle zeilen bijzetten om Duitse scores te voorkomen. Maar na een minuut of tien in de tweede helft werd Nederland dreigender. Tot een score leidde dit niet; wel werd er in de 65e minuut een Duitse speler van het veld gestuurd met rood. 
Oranje bleef daarna aandringen, maar verspeelde de bal een aantal keren in kansrijke positie. Gescoord werd er niet meer. Geen WK dus voor Nederland. Toch keken de spelers van The Dukes tevreden terug op de wedstrijd.
Rik van Balkom: “We hebben ons niet van de mat laten vegen, ik ben supertrots. Supergaaf dat we voor dit thuispubliek mochten spelen. We hebben wat kleine foutjes gemaakt waar zij uit scoren, maar we hebben ons goed laten zien.”
Nederlands rugby heeft mooie toekomstNicky Verhoeven, ook van The Dukes: “Wij moesten veel verdedigen, maar in de tijd dat wij de bal hadden hebben we wel kansen gecreëerd.“ Verhoeven is positief over de toekomst in poule 1B. “Ons team kan zeker nog progressie boeken. Onze jeugd speelt op een hoog niveau."
Het eerste doel is nu handhaven in 1B en dan progressie boeken. Ook Rik van Balkom is positief: “Dit is het beste team waar ik ooit in gespeeld heb.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.