'Tweede plek Ilse DeLange en Waylon bij Eurovisiesongfestival is unicum voor Nederland'

11 mei 2014 om 14:08
nl
Hij zat nog in de buik van zijn moeder toen Nederland voor het laatst het Eurovisiesongfestival won. Omroep Brabantverslaggever Tom van den Oetelaar, jarenlang de tekstschrijver voor de Nederlandse televisiecommentatoren en daarnaast Songfestivalkenner pur sang, leeft dan ook nog in een roes na de tweede plek van Ilse DeLange en Waylon zaterdagavond. "Dit is een unicum."
Geschreven door

Van den Oetelaar is in Kopenhagen en maakte het liedjesfestival in volle hevigheid mee. Hij was blij verrast dat Nederland zaterdagavond de tweede plek wist te bemachtigen. "Dit is super", zo zegt hij. "Op het moment dat het écht om de prijzen gaat, wil je ook winnen."[Tweet:body:https://twitter.com/tomroepbrabant/status/465203721102966784]
'Tweede plek unicum'De laatste keer dat Nederland het Eurovisiesongfestival won, was in 1975. Teach-In harkte toen met het nummer Ding-a-dong de meeste punten binnen. Eerder gebeurde dat in 1969 (Troubadour door Lenny Kuhr), in 1959 (Een beetje, Teddy Scholten) en in 1957 (Net als toen, Corry Brokken).
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=sI78Bqp6z6g]
Dat Ilse DeLange en Waylon met hun nummer Calm After The Storm niet de eerste, maar de tweede plek binnensleepten, is eveneens een bijzondere prestatie. "We hebben de derde, vierde en vijfde plek behaald, maar nog nooit de tweede. Dit is een unicum", legt Van den Oetelaar uit.
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=OSw9UoiB92w]
'Ommekeer van festival'De voormalig tekstschrijver meent dat dit het ommekeer is van de populariteit van het Eurovisiesongfestival, dat enkele jaren geleden werd gedomineerd door Oost-Europese landen die voornamelijk elkaar punten gaven. Van den Oetelaar zegt dat de organisatie het puntensysteem had aangepast, waardoor de kansen eerlijker werden. "Het sentiment was dat we nooit meer mee moesten doen met het Songfestival, maar kijk nou eens. Dit is waanzinnig om mee te maken."
Ook commentator Cornald Maas uit Bergen op Zoom blikt tevreden terug op de prestatie van Ilse Delange en Waylon. "Met dit resultaat kunnen al die zure kritieken dat het festival alleen draait om hysterische acts naar de schroothoop", liet Maas eerder al weten. "Met een nummer als dat van Conchita, met zo'n sterke boodschap, en het liedje van The Common Linnets op een en twee kunnen we toch wel zeggen dat het festival een andere weg is ingeslagen."
Ruim 5 miljoen Nederlanders kekenGemiddeld keken ruim 5 miljoen Nederlanders zaterdagavond naar hoe Oostenrijk met 'de vrouw met de baard' het Eurovisiesongfestival won, zo bleek uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Naar het optreden van het Nederlandse duo, dat onder de naam The Common Linnets optrad, keken zelfs 6,2 miljoen Nederlanders. Daarmee overstijgt deze editie die van vorig jaar, toen Anouk met Birds op de planken stond.
[Tweet:body:https://twitter.com/tomroepbrabant/status/465267011724251136]
***Lees en luister ook: de concurrenten van Ilse DeLange en Waylon

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.