Coming-out van dominee Wijk en Aalburg stuit kerkgemeenschap tegen de borst: 'Vijandschap tegen God'

12 mei 2014 om 10:59
nl
De publieke coming-out van dominee Dustin Burggraaf was even schrikken voor het bestuur van zijn oude kerk in Wijk en Aalburg. In het Reformatorisch Dagblad schreef de dominee twee weken geleden een openhartig opiniestuk over zijn geaardheid. Een statement dat niet door iedereen werd gewaardeerd.
Geschreven door

In het opiniestuk stelt de uitgediende predikant dat hij hoopt dat het taboe rondom homoseksualiteit spoedig doorbroken wordt. Hij doet daarbij een boekje open over zijn eigen geaardheid en roept andere homo's op hetzelfde te doen. 'Zwijg niet langer over homoseksualiteit', kopt het artikel van Burggraaf stellig.
Onaangenaam verrastBurggraaf raakte in het verleden betrokken bij een ernstig auto-ongeluk en is sindsdien niet meer actief als predikant. Toch stelt het bestuur van de Hersteld Hervormde Kerk in Wijk en Aalburg de publieke coming-out van zijn oud-dominee niet op prijs. 
"Wat ons betreft was het niet nodig dit op deze manier te doen", stelt een woordvoerder van de kerk in het Algemeen Dagblad. Het kerkbestuur wil een pastoraal gesprek met Burggraaf om zijn actie en geaardheid te bespreken.
Kritiek van ouderlingM.G. van der Hoeven, een ouderling binnen de Hersteld Hervormde Kerk, adviseert in een open brief aan het kerkbestuur om Burggraaf per direct uit zijn ambt te zetten. Van der Hoeven noemt de coming-out in het artikel 'verbijsterend en schokkend'.
"Alle zonden, ook die van homofilie, zijn vijandschap tegen God", schrijft hij. Eind mei buigt het kerkbestuur zich tijdens een vergadering over de brief.
De regionale commissie van het kerkgenootschap bepaalt of er maatregelen tegen Burggraaf worden genomen. In het uiterste geval wordt de dominee uit zijn ambt gezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.