Video's helpen ouders bij contact maken met te vroeg geboren baby

12 mei 2014 om 13:53
nl
Het is goed als vaders en moeders van te vroeg geboren baby’s video's bekijken waarop te zien is hoe ze met het kind omgaan. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Anneke Tooten, dat ze 19 mei verdedigt aan de Tilburg University.
Geschreven door

Door deskundige begeleiding met behulp van videobeelden kunnen ouders beter contact maken met hun baby en beter reageren op de – vaak heel subtiele - signalen van de baby.
Ouders die gebruik hebben gemaakt van videobeelden hebben ook meer plezier met hun baby en ervaren een sterkere band. Vooral voor moeders die een zeer traumatische bevalling achter de rug hebben, blijken de videobeelden effectief.
Overdonderd bij zien kwetsbare babyHet onderzoek van Tooten toont verder aan dat een vroeggeboorte een enorme impact heeft op ouders. Ook als de baby slechts een paar weken te vroeg is geboren, tussen de 32 en 37 weken. Deze ouders worden vaak overdonderd door de plotselinge bevalling, het zien van hun kwetsbare en kleine baby in de couveuse en de langere opname in het ziekenhuis.
De onderzoeksresultaten zijn volgens Tooten belangrijk voor de klinische praktijk. Haar proefschrift geeft richtlijnen voor de ondersteuning van ouders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.