Crimineel Huseyin Baybasin onterecht veroordeeld, zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen

12 mei 2014 om 15:38
nl
Crimineel Huseyin Baybasin uit de gemeente Gilze en Rijen is onterecht veroordeeld. Dat concludeert wetenschapsfilosoof Ton Derksen in zijn boek over de zaak Verknipt Bewijs, dat maandag werd gepresenteerd.
Geschreven door

De rechters die zich hebben gebogen over de zaak van de tot levenslang veroordeelde Baybasin zijn voorgelogen. De afgeluisterde telefoongesprekken zijn niet alleen onjuist vertaald, maar ook gemanipuleerd. Er is geknipt en geplakt in de audiobestanden van de getapte gesprekken. Zo schrijft Derksen.
Moord en drugshandelDe Turkse Koerd zit in Nederland een levenslange celstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, handel in drugs en deelname aan een criminele orgnisatie. Hij werd in 2002 veroordeeld.
Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde dat er geen sprake van manipulatie was. Het volgde daarmee de visie van een audiotechnisch deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Manipulatie telefoongesprekkenVolgens Derksen vertonen 11 van de getapte telefoongesprekken die het hof voor de veroordeling van Baybasin gebruikte 101 'signalen van manipulatie'. Het bewust manipuleren toont volgens Derksen aan dat zowel politie en justitie in Turkije als in Nederland 'hoogstwaarschijnlijk hebben samengewerkt in bedrog van de rechters'.
Derksen speelde eerder een cruciale rol in de vrijspraak van de eerder tot levenslang veroordeelde verpleegkundige Lucia de B. Hij onderzocht haar zaak en concludeerde dat de zeven sterfgevallen waaraan ze werd gelinkt, helemaal geen moorden waren.
Mogelijk nieuw procesEerder werd bekend dat Baybasin mogelijk een nieuw proces krijgt. Zijn Amsterdamse advocate Adèle van der Plas heeft de Hoge Raad verzocht een herzieningsprocedure op te starten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.