Gevonden kaak niet van prehistorisch rund, maar van slachtafval

12 mei 2014 om 18:12 • Aangepast 24 april om 12:45
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Helaas: kaak blijkt slachtafval van slagerij te zijn
De 11-jarige Jaimy Engelen uit Geldrop heeft mogelijk de resten van een heel oud rund gevonden. Hij deed dat bij de Dommel in Geldrop. Even later bleek het niet om rund, maar om slachtafval te gaan.

Jaimy fietste afgelopen weekend langs de Dommel. Bij een paadje vond hij in het zand de resten van een dier. Het lijkt sterk op de onderkaak van een rund, concludeerde archeoloog Theo de Jong op basis van foto's.
"Dit kunnen de botten van een prehistorisch rund zijn. Ik moet ze eerst van dichtbij zien, want het hoeft niet zo te zijn", aldus De Jong. Toen De Jong de kaken in het echt zag bleek het om een kaak van een dode koe te gaan. "Hooguit een paar honderd jaar oud", concludeert hij.
BeretrotsHoe oud de kaak ook is, Jaimy is beretrots op zijn vondst. "Hij heeft de kaak maandag al laten zien aan zijn klasgenoten", zegt zijn vader Robbie.
Het gaat eigenlijk om twee stukken kaak, een linker en een rechterstuk van een centimeter of veertig lang. Jaimy vertelt dat hij een klein deel van één van de kaken zag uitsteken bij zijn wandeling langs de Dommel en toen is gaan graven. Daarop vond hij de andere kaakhelft.
Menselijke schedelHet is de tweede keer in een week dat er botten zijn gevonden bij de Dommel in Geldrop. Vorige week werd een menselijke schedel aangetroffen bij de Dommel.

Wachten op privacy instellingen...