'Oostenrijkse woning aan Warandelaan in Oosterhout moet monument blijven'

13 mei 2014 om 12:41 • Aangepast 24 april 2020 om 12:47
nl
De zogenoemde Oostenrijkse woning aan de Warandelaan in Oosterhout moet een gemeentelijk monument blijven. De landelijke monumentenorganisatie Stichting het Cuypersgenootschap heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente om het houten huis uit 1955 van de monumentenlijst af te halen.
Geschreven door

Het vrijstaande en rood geschilderde huis is ontworpen door Spezia Holzblockhaus van Holzbauwerke in Wenen.
Huis slopenDe eigenaar van de Oostenrijkse woning vroeg de gemeente vorig jaar om de monumentenstatus van het pand af te halen. Op die manier zou het huis sneller kunnen worden verkocht. De nieuwe eigenaar kan het pand zonder de monumentenstatus bijvoorbeeld slopen.
In een advies van de gemeentelijke monumentencommissie staat dat het huis vanwege de zeldzaamheid en bijzondere gebruiksgeschiedenis beschermd moet blijven. Volgens de commissie zou de verkoopbaarheid ook vergroot kunnen worden als er een restauratieplan wordt gemaakt. De gemeente heeft dat advies naast zich neergelegd.
Beeldhouwer Niel SteenbergenDe Oostenrijkse woning werd jarenlang bewoond door de bekende kunstenaar Niel Steenbergen. Steenbergen maakte onder meer het oorlogsmonument 'Judith met het hoofd van Holofernes' dat staat op de Grote Markt in Breda, de oorlogsmonumenten in Halsteren en Steenbergen en het Abrahammonument in het Slotpark in Oosterhout. Niel Steenbergen overleed in 1997.
Volgens verkopend makelaar Biemans is het pand uitvoerig door deskundigen onderzocht. Daaruit is naar voren gekomen dat het huis in zo'n slechte staat verkeert, dat het onbewoonbaar is. De monumentenstatus is er dan ook niet zomaar afgehaald, laat de makelaar weten.
'Monument mag niet van lijst'Het Cuypersgenootschap vindt dat een monument niet van de lijst verwijderd kan worden, omdat het niet past in de plannen van de verkopende partij. De stichting hoopt dat het college het besluit zal herzien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.