Video

Omwonende over schade in Leijpark Tilburg: ‘Na elk festival staan de tranen in mijn ogen’

13 mei 2014 om 23:54 • Aangepast 24 april 2020 om 12:47
nl
Henk de Winter uit Tilburg heeft grote moeite met de gevolgen van de festivals die worden gehouden in het Leijpark in zijn stad, waar hij vlakbij woont. Als hij na een evenement met zijn hond een rondje door het park loopt, 'schieten de tranen hem in de ogen’ door alle troep en schade die achterblijven.
Geschreven door

Diepe moddersporen in het gras, afgerukte takken en beschadigde bomen doordat de tenten te dicht tegen bomen geplaatst. “We hebben zo’n prachtig park midden in de stad. Daar blijft door de festivals straks niets meer van over”, zegt Henk de Winter.
Nooit rustig“Sinds Koningsdag is het nog geen twee dagen rustig geweest in het park. Na Koningsdag kwam het Rondje Tilburg en momenteel is het dancefeest KinderGarten. Voor elk festival is het dagen opbouwen en weer afbreken.”
MeimaandHet stuit De Winter met name tegen de borst dat juist in de meimaand zoveel activiteiten in het Leijpark worden gehouden. “Ze jagen alle broedende vogels en jonge dieren het park uit en maken de uitschietende struiken en bomen kapot."
"In voorgaande jaren zat er nog een ooievaar die takjes zocht om een nest te bouwen. De ooievaar heb ik al twee jaar niet meer gezien. Nu zitten er nog een paar koppels kuifeenden in het park, maar ik vermoed dat die op korte termijn ook zullen verdwijnen.”
Facebookpagina met foto'sDe Tilburger laat het er niet bij zitten en is een speciale Facebookpagina met foto’s over de vernielingen in het Leijpark begonnen. De pagina heeft al bijna 300 likes.
De Winter: “Zeven van de tien tenten staan half in de bomen. Of het park is te klein of de festivals zijn te groot. Geen festivals meer in de maand mei in het park is een deel van de oplossing. Verder moeten evenementen als Koningsdag teruggebracht worden naar één dag, inclusief opbouwen en afbreken. En niet zoals nu over twee dagen verspreid.”
Via Facebook benaderde De Winter alle politieke partijen in Tilburg. “Alleen van Hans Smolders heb ik steun gekregen. De anderen laten of niets van zich horen of dichten de schade dit keer toe aan de slechte weersomstandigheden.”
De gemeente Tilburg liet al weten dat door de slechte weersomstandigheden er nog geen mogelijkheid was geweest om het park schoon te maken. Het afval is inmiddels opgeruimd en de wandelpaden in het park zijn weer schoon. Met het wegwerken van de moddersporen wordt gewacht tot de weersomstandigheden zijn verbeterd, aldus een woordvoerder van het dancefeest KinderGarten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.