Video

1200 asielzoekers definitief naar Nassau-Dietzkazerne: woensdag eerste bewoners in Budel

13 mei 2014 om 18:35 • Aangepast 24 april 2020 om 12:48
nl
Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck hebben dinsdag ingestemd met de komst van maximaal 1200 asielzoekers. Zij zouden per direct mogen worden gehuisvest in de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel. Volgens Jan Willem Anholts van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers kan Budel woensdag de eerste asielzoekers verwachten.
Geschreven door

Met de instemming met de huisvesting van de asielzoekers voldoet het college aan het verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).
In eerste instantie komen er 900 asielzoekers vooral uit Eritrea en Syrië in de voormalige kazerne, zo blijkt uit mededelingen van het COA van afgelopen vrijdag.
Eerste asielzoekers arriveren woensdagEr is op dit moment een forse instroom van Syrische en Eritrese asielzoekers zodat er accuut meer opvang nodig is. Enkele tientallen mannen uit Eritrea zouden woensdag al aankomen in Budel. 
De voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel is door de nog aanwezige faciliteiten bijzonder geschikt voor tijdelijke opvang van asielzoekers, zo stelt het gemeentebestuur van Cranendonck.Omdat er op dit moment al een tekort is aan opvangplaatsen heeft het college besloten dat per direct asielzoekers in de leegstaande kazerne mogen verblijven.
Voorlopig een jaarHet COA huurt het terrein voor de duur van één jaar van de eigenaar, met de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar. Met de gemeente is afgesproken dat het COA er maximaal 1200 asielzoekers onderbrengt.
Op dit moment worden afspraken gemaakt over de inrichting van het terrein en de begeleiding van de asielzoekers.
Facebookpagina'sDe komst van de asielzoekers valt niet bij iedereen goed. De Facebookpagina 'Cranendonck heeft genoeg asielzoekers' kreeg binnen enkele dagen ruim duizend likes. Er is ook een Facebookpagina 'Wij Cranendonckers heten jullie welkom'. Het COA raadt inwoners van Budel met 'koudwatervrees' aan om volgende week naar de informatiemarkt te komen. Daar wordt voorlichting gegeven om op die manier 'meer draagvlak te creëren'.
De PVV in Provinciale Staten zet vraagtekens bij de komst van de asielzoekers naar Budel. Volgens de partij staat de huidige bestemming, bedoeld voor militaire doeleinden, bewoning niet toe. Ook zou aanpassing van het bestemmingsplan niet mogelijk zijn, omdat de kazerne ligt in beschermd natuurgebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.