Staatssecretaris Mansveld: 'Maximaal acht vluchten in de late avond op Eindhoven Airport'

14 mei 2014 om 03:03
nl
Er zullen maximaal acht vliegbewegingen tussen elf en twaalf uur 's avonds worden toegestaan op Eindhoven Airport. Dit zegt Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Een besluit hierover wordt volgend jaar genomen.
Geschreven door

Volgens de SP in de Tweede Kamer en de actiegroep 'Geen vluchten na elven' is de stijging naar acht landingen al een uitgemaakte zaak. Mansveld wil haar besluit mede laten afhangen van een evaluatie van de Alders-tafel en de inbreng van bestuurders en inwoners van randgemeenten.
De tafel is een werkgroep, die genoemd is naar ex-minister Hans Alders. Hij begeleidt de toekomstige uitbreiding van Eindhoven Airport.
Bang voor verstoring nachtrustDe SP is een van de vele partijen in het parlement die vragen hebben gesteld over de toekomst van de luchthaven. De socialisten zijn net als de actiegroep bang voor verstoring van de nachtrust van omwonenden.
Er zijn ook vragen gesteld over een boeteregeling voor het te laat landen of opstijgen van vliegtuigen. Voor toestellen die tussen middernacht en één uur 's nachts landen, moet een boete worden betaald. De afspraken hierover zijn volgens Mansveld enkele jaren geleden na goed overleg met omwonenden tot stand gekomen.
Regeling 'effectief'De staatssecretaris meldt dat de regeling 'zeer effectief' is gebleken: tussen 1 januari 2013 tot en met 31 maart dit jaar is geen enkel vliegtuig tussen de genoemde tijdstippen geland. De luchthaven heeft aangegeven de boeteregeling te handhaven, totdat de resultaten van de evaluatie bekend zijn, zo voegt Mansveld eraan toe.
In haar brief aan de Kamer toont ze begrip voor de onrust, die is ontstaan over de uitbreidingsplannen van Eindhoven Airport. Mansveld: "Vliegverkeer gaat nu eenmaal gepaard met overlast." Ze neemt echter afstand van moties waarin kritiek wordt geuit op die plannen en die in diverse gemeenten zijn aangenomen. De moties zijn volgens haar strijdig met het Aldersadvies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.