Kaart: op deze plekken lagen bommen uit de Tweede Wereldoorlog

EINDHOVEN - Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog graaft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie nog geregeld bommen op, ook in Brabant. In totaal voerde de dienst meer dan 140.000 ruimingen uit.
Dat zegt adviesbureau Beobom woensdagavond. Het bureau geeft onder meer advies geeft aan de overheid over het verwijderen van bommen en komt nu met een overzichtskaart.

Dagelijks tien keer
De kaart toont in totaal ruim 140.000 plekken waar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie van 1972 tot en met 2008 bommen naar boven haalde. Omgerekend gebeurde dat dagelijks zo'n tien keer.

De getallen, en dus ook de kaart, zijn duizelingwekkend wat betreft de omvang. Ze schetsen een voorzichtig beeld van de immense hoeveelheden munitie in de Tweede Wereldoorlog.

'Nog veel munitie in Nederlandse bodem'
En we zijn er nog steeds niet, zegt Beobom. "In de Nederlandse bodem bevindt zich nog steeds veel onontplofte munitie uit de oorlog. Gemeenten, projectontwikkelaars en iedereen die werkzaamheden wil uitvoeren in de bodem moeten er rekening mee houden dat nog lang niet alles is geruimd."

Hoeveel bommen en granaten liggen er nog in de Brabantse bodem verstopt? Het bedrijf Bodac uit Schijndel zoekt naar plekken waar nog bommen kunnen liggen. "We achterhalen die bommen onder meer door middel van het nagaan van archieven en het zoeken in verslagen van militairen", aldus Bodac.