Musical Guus Meeuwis gaat door ondanks dood acteur: 'We hadden hier met z'n tweeën moeten staan'

ROOSENDAAL - 'Het is een nacht' is de titel van misschien wel de bekendste hit van Guus Meeuwis. Maar ‘Het was een nacht’ is de titel van de musical met de hits van Guus. Vrijdagavond gaat het stuk van Theatergroep Invitéater in première in Theater de Kring in Roosendaal, maar het stuk is beladen. Eén van de acteurs overleed namelijk door de vliegramp met de MH17.
De musical laat nog maar eens zien hoeveel hits Guus Meeuwis heeft gehad. De nummers van onze trots vliegen je om de oren, maar wel allemaal goed ingepast in het verhaal. “Dat was niet makkelijk”, meent artistiek leider Stef Broos.

Liefde en bier
De nummers van Guus zijn volgens Broos namelijk samen te vatten in een paar thema’s. “Liefde. En dan heb je de nummers over de jolige kant van het leven: gezelligheid en bier drinken. Omdat allemaal samen te laten komen in één verhaal is niet makkelijk.”

De musical speelt zich voor een groot deel af op Schiphol. Een groep mensen wil op wintersport, maar het sneeuwt zo hevig in Nederland dat alle vluchten zijn afgelast. Uiteindelijk ligt er zelfs zoveel sneeuw dat de vertrekhal dreigt in te storten.

“Het is eigenlijk een verhaal van gewone mensen met kleine, maar soms ook gecompliceerde levenslijnen, die per toeval op één moment samenkomen”, aldus Broos.

Vliegramp met MH17
Het is stuk is beladen, omdat één van de spelers samen met zijn vrouw omkwam. Bart Lambregts en zijn vriendin Astrid Hornikx waren beide aan boord van de gecrashte vlucht MH17. Zijn broer Willem Lambregts speelt nog wel mee.

“We hadden hier eigenlijk met zijn tweeën moeten staan,” zegt Willem. “Dat was de hele insteek van het verhaal. Het is de eerste keer dat ik meedoe. Hij had mij er bij gevraagd. Maar dat heeft niet zo mogen zijn.”

'The show must go on'
Het had niet veel gescheeld of het stuk was niet doorgegaan. Maar de familie van de slachtoffers heeft de doorslag gegeven. The show must go on, stelt Willem. “Dat is ook wat Bart gewild zou hebben.”

De twee slachtoffers krijgen nog een hele kleine rol in het stuk. Willem: “De première wordt zeker wel beladen. Er staan hier veel mensen op het podium die Bart heel dierbaar waren. Dus het is mooi dat we dit zo met zijn allen kunnen doen.”