Video

'Lubbers probeerde straf te ontlopen voor onthulling over kernwapens Volkel'

14 mei 2014 om 11:02 • Aangepast 22 november 2020 om 00:32
nl
Oud-premier Ruud Lubbers heeft er alles aan gedaan om niet te worden vervolgd voor zijn onthullingen over kernwapens op vliegbasis Volkel. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
Profielfoto van
Geschreven door

Lubbers onthulde vorig jaar in een documentaire dat er Amerikaanse kernwapens in Volkel liggen opgeslagen. Dat wordt gezien als een staatsgeheim. "Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire. Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn", zei Lubbers in de documentaire 'De tijd vliegt' van National Geographic.
GevangenisstrafLubbers zou met zijn uitlatingen dan ook een gevangenisstraf kunnen riskeren. Uit documenten in handen van RTL Nieuws blijkt dat de voormalig premier de hoogste baas van justitie een brief heeft geschreven. Daarmee wilde hij volgens bronnen aan een straf ontkomen.
Ook de voorzitter van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten kreeg een brief. Daarin zette Lubbers uiteen wat hij wel en wat hij niet zou hebben gezegd. Lubbers is uiteindelijk nooit vervolgd.
RTL naar de rechterRTL Nieuws vroeg op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) documenten op over de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om Lubbers niet te vervolgen. Maar het actualiteitenprogramma kreeg nul op het rekest. RTL stapt nu naar de rechter om de documenten alsnog te krijgen.
De PVV gaat vragen stellen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de brieven van Lubbers aan het OM. Kamerlid Lilian Helder van de partij kondigde dit woensdag in een tweet aan.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.